Ga naar de inhoud

Ons Kent Ons: Vakantiestraat 1e Pioen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Basia vierde eventjes de zomer mee tijdens een nieuw Rotterdams fenomeen: de Vakantiestraat. Hier sturen de bewoners hun auto even op vakantie en bepalen ze zelf hoe ze de buitenruimte invullen. Het was lekker eten, drinken, gieren en joelen in de 1e Pioenstraat op Zuid.

Onskentons_vakantiestraten_lvd_3
beeld: Loes van Duijvendijk

Er zijn van die momenten dat alles ineens samenvalt. Een hittegolf, een internationale epidemie, een stortvloed aan afgelaste vakantieplannen, systematische armoede in een neoliberaal maatschappelijk klimaat waarin meer ruimte wordt gegeven aan auto’s dan aan mensen, saamhorigheid onder buren en ik, een oververhitte Basia Dajnowicz.

Behalve de laatste in bovenstaand rijtje, leidden al deze zaken ertoe dat DRIFT , Soigneur en Humankind in maart besluiten om alle Rotterdammers de zomer in eigen straat te laten vieren. De coronapaniek is op dat moment in full effect. Onze werelden zijn ineens veel kleiner en we krijgen anders en meer met onze buren te maken. We zeggen hallo tegen elkaar op de stoep, of ergeren ons dubbel. Een uitgelezen excuus om de geparkeerde auto’s op vakantie te sturen en de straat terug te geven aan Rotterdammers, aldus de initiatiefnemers. En nu zijn ze er: vier Vakantiestraten. Voor de zekerheid trek ik een bikini onder mijn kleding aan en ik neem de Maastunnel (Route sans Soleil) richting mijn vakantiebestemming.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures