Ga naar de inhoud

Ons Kent Ons: Vakantiestraat 1e Pioen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Basia vierde eventjes de zomer mee tijdens een nieuw Rotterdams fenomeen: de Vakantiestraat. Hier sturen de bewoners hun auto even op vakantie en bepalen ze zelf hoe ze de buitenruimte invullen. Het was lekker eten, drinken, gieren en joelen in de 1e Pioenstraat op Zuid.

Onskentons_vakantiestraten_lvd_3
beeld: Loes van Duijvendijk

Er zijn van die momenten dat alles ineens samenvalt. Een hittegolf, een internationale epidemie, een stortvloed aan afgelaste vakantieplannen, systematische armoede in een neoliberaal maatschappelijk klimaat waarin meer ruimte wordt gegeven aan auto’s dan aan mensen, saamhorigheid onder buren en ik, een oververhitte Basia Dajnowicz.

Behalve de laatste in bovenstaand rijtje, leidden al deze zaken ertoe dat DRIFT , Soigneur en Humankind in maart besluiten om alle Rotterdammers de zomer in eigen straat te laten vieren. De coronapaniek is op dat moment in full effect. Onze werelden zijn ineens veel kleiner en we krijgen anders en meer met onze buren te maken. We zeggen hallo tegen elkaar op de stoep, of ergeren ons dubbel. Een uitgelezen excuus om de geparkeerde auto’s op vakantie te sturen en de straat terug te geven aan Rotterdammers, aldus de initiatiefnemers. En nu zijn ze er: vier Vakantiestraten. Voor de zekerheid trek ik een bikini onder mijn kleding aan en ik neem de Maastunnel (Route sans Soleil) richting mijn vakantiebestemming.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam