Ga naar de inhoud

Ridders, monsters en nouveau riche aan de Rotte

Ferrie Weeda beschrijft hoe Rotterdam groot werd dankzij strijdende Middeleeuwse ridders en rijke kooplui. Drie rijke historische huizen aan de Rotte hebben alles overleefd. 

stadsherstel-versbeton_2
beeld: Elzeline Kooy

Ooit stond Rotterdam vol met kastelen. Het waren de ruige Middeleeuwen: lokale potentaatjes stonden elkaar naar het leven. Vanuit hun kasteeltjes streden de rivaliserende families om alleenheerschappij over de regio Rijnmond. De ridders bekokstoofden samenzweringen en moordpartijen. Allianties werden vetes – en omgekeerd. 

De belangrijkste Rotterdamse ridders kwamen uit de familie Bokel en uit de familie Van Voorschoten. De Rotte was de grens tussen hun territoria: De Bokels zaten aan de westkant van de Rotte (Cool) en de Voorschotens aan de oostkant (Kralingen). 

Wat vind je van die kastelen terug? Er zijn nog twee heuse kasteelruïnes: in Hillegersberg en in Schiedam. Bovendien ontdekken archeologen wel eens resten bij een opgraving. Ze vonden bijvoorbeeld de fundering van het Kasteel van Spangen (het origineel!) en muren van kasteel Bulgersteijn (onder de C&A).

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam