Ga naar de inhoud

Stadsverhaal: De lente waarin Bob overbodig was — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert fictieve stadsverhalen op Vers Beton. Dit keer schrijft Charlotte Lipić over Nelie en Frans, en het onverwacht effect dat de afgelopen periode op hen had. 

Vers Beton – Lisa van Vliet – Writers Guide – 2020
beeld: Lisa van Vliet

Pas toen de buurman met zijn kettingzaag de heg verwoestte, wisten Nelie en Frans dat dit voorjaar écht anders zou worden. Natuurlijk was de stad daarvoor al veranderd, ze hadden de beelden op Rijnmond heus wel gezien: een leeg Centraal, het Park afgesloten, alle deuren van de kroegen op de Binnenweg dicht. Maar Nelie en Frans waren daar persoonlijk niet door aangedaan. Zij verkeerden op hun leeftijd al jaren in een situatie die de mensen tegenwoordig quarantaine noemden. Een bezoek aan de supermarkt was sowieso hun enige uitje van de week, waarbij Nelie het praatje met de caissière zo lang mogelijk poogde te rekken. En thuis zaten ze eigenlijk altijd al alleen. Vrienden van vroeger waren doorlopend drukbezet, de buren waren minder thuis dan bij hun banen, en zelfs de postbode voelde geen interesse voor de mensen achter de brievenbus. 

Op de ochtend van de kettingzaagaffaire zat het stel onderuit gezakt in hun luie stoelen die tegenover elkaar op de veranda stonden. Zo had Frans aan zijn linkerhand en Nelie aan haar rechterhand vrij zicht op hun bescheiden tuin aan het begin van het bloeiseizoen en konden ze elkaar met hun voeten nog wat kriebelen. Na zestig jaar huwelijk hoefde dat gezoen en gepluk niet meer zo, maar voetjevrijen deden ze daarentegen maar al te graag. Nelie nam een slok uit haar dampende mok koffie. Tegen haar stoel leunde haar wandelstok. Frans aaide afwezig met zijn teen langs haar wreef, terwijl hij een dunne kwast over het papier liet gaan dat in zijn schoot lag. In de woonkamer speelde een videoband af: The Joy of Painting van Bob Ross die hij door de open tuindeuren prima volgen kon.  

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Stadsverhaal: De Bijenkorf

  • Fictie

  The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert fictieve stadsverhalen op Vers Beton. Dit keer schrijft…

 • Stadsverhaal: Oesters

  • Fictie

  The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert fictieve stadsverhalen op Vers Beton. Dit keer een…

 • Stadsverhaal: Rotterdam op Stelten

  • Fictie

  The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert fictieve stadsverhalen op Vers Beton. Dit keer schrijven…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures