Ga naar de inhoud

Stadsverhaal: De lente waarin Bob overbodig was — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert fictieve stadsverhalen op Vers Beton. Dit keer schrijft Charlotte Lipić over Nelie en Frans, en het onverwacht effect dat de afgelopen periode op hen had. 

Vers Beton – Lisa van Vliet – Writers Guide – 2020
beeld: Lisa van Vliet

Pas toen de buurman met zijn kettingzaag de heg verwoestte, wisten Nelie en Frans dat dit voorjaar écht anders zou worden. Natuurlijk was de stad daarvoor al veranderd, ze hadden de beelden op Rijnmond heus wel gezien: een leeg Centraal, het Park afgesloten, alle deuren van de kroegen op de Binnenweg dicht. Maar Nelie en Frans waren daar persoonlijk niet door aangedaan. Zij verkeerden op hun leeftijd al jaren in een situatie die de mensen tegenwoordig quarantaine noemden. Een bezoek aan de supermarkt was sowieso hun enige uitje van de week, waarbij Nelie het praatje met de caissière zo lang mogelijk poogde te rekken. En thuis zaten ze eigenlijk altijd al alleen. Vrienden van vroeger waren doorlopend drukbezet, de buren waren minder thuis dan bij hun banen, en zelfs de postbode voelde geen interesse voor de mensen achter de brievenbus. 

Op de ochtend van de kettingzaagaffaire zat het stel onderuit gezakt in hun luie stoelen die tegenover elkaar op de veranda stonden. Zo had Frans aan zijn linkerhand en Nelie aan haar rechterhand vrij zicht op hun bescheiden tuin aan het begin van het bloeiseizoen en konden ze elkaar met hun voeten nog wat kriebelen. Na zestig jaar huwelijk hoefde dat gezoen en gepluk niet meer zo, maar voetjevrijen deden ze daarentegen maar al te graag. Nelie nam een slok uit haar dampende mok koffie. Tegen haar stoel leunde haar wandelstok. Frans aaide afwezig met zijn teen langs haar wreef, terwijl hij een dunne kwast over het papier liet gaan dat in zijn schoot lag. In de woonkamer speelde een videoband af: The Joy of Painting van Bob Ross die hij door de open tuindeuren prima volgen kon.  

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Stadsverhaal: De Bijenkorf

  • Fictie

  The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert fictieve stadsverhalen op Vers Beton. Dit keer schrijft…

 • Stadsverhaal: Oesters

  • Fictie

  The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert fictieve stadsverhalen op Vers Beton. Dit keer een…

 • Stadsverhaal: Rotterdam op Stelten

  • Fictie

  The Writer’s Guide (to the Galaxy) publiceert fictieve stadsverhalen op Vers Beton. Dit keer schrijven…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam