Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
ANGB2020071632-3
Carina Fernandes Beeld door: beeld: Angeniet Berkers

De dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis leidde tot wereldwijde protesten tegen racisme en politiegeweld. Begin juni werd er ook in Nederland massaal gedemonstreerd. Niet alleen uit solidariteit, maar om ook te strijden tegen onrechtvaardigheid in Nederlandse instituten, en voor een gelijkwaardig bestaan voor zwarte mensen en mensen van kleur in Nederland. 

Met die boodschap nam Black Lives Matter (BLM) de afgelopen twee maanden zowel on- als offline het politieke en culturele landschap over. BLM is in Nederland geen organisatie, maar een hashtag waaronder verschillende organisaties en acties elkaar vinden en hun boodschap naar buiten brengen.

Ook in Rotterdam vond een groot protest plaats, waar naar schatting 5000 mensen aanwezig waren. Lokale groeperingen organiseerden deze aangrijpende manifestatie op de Erasmusbrug, ondersteund door drie landelijk bekende organisaties: ‘Kick Out Zwarte Piet’,  ‘Nederland Wordt Beter’ en Black Queer Trans Resistance. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Het instituut besloot na de bekladdingen per direct afstand te doen van haar naam. Een nieuwe naam is op moment van schrijven nog niet bekend. ↩︎
  2. De Pilgrim Fathers of Pilgrims waren Engelse geloofspuriteinen die hun land verlieten onder druk van koning Jacobus I van Engeland. Een groot deel kwam naar Leiden in Nederland. Een aantal van hen voer vervolgens in het begin van de 17e eeuw van Europa naar Amerika waar ze zich een schiereiland van het huidige Massachusetts toe-eigenden. ↩︎
  3. De reis van de Pilgrims is een belangrijk onderdeel van het algemene begrip van de geschiedenis van Amerika, waarin de kant van de inheemse bevolking en het tot slaaf maken van hen, nauwelijks ter sprake komt. De VOC-schepen speelden bovendien een rol in transport van tot slaaf gemaakten en het bedrijf maakte gebruik van hun arbeid. Deze geschiedenis is daarmee onlosmakelijk verbonden aan het koloniale verleden. ↩︎
  4. BIPOC is het acroniem voor Black, Indigenous, People of Color. Queer is zowel een parapluterm voor mensen met een niet-normatieve gender of seksualiteit als een term voor wie zich niet identificeert met de bestaande hokjes (L, H, B of T). In het algemeen biedt de term weerstand tegen heteronormatief en binair denken in de samenleving. ↩︎
Ava Naima Cornelia

Naima Cornelia

Naima Cornelia (1996) is geboren op Bonaire, opgegroeid in ’n Brabants dorpje en thuis gekomen in Rotterdam. Ze houdt van rijmende woorden, het nachtleven en opbouwende kritiek geven. Ze studeerde filosofie en genderstudies in Utrecht, kan nu geen simpele antwoorden meer geven op makkelijke vragen en vindt alles problematisch. Desondanks is ze behoorlijk verliefd op Rotterdam en door actuele gebeurtenissen onder de loep te nemen en kanttekeningen te zetten bij het beleid van de gemeente hoopt ze haar inwoners meer stem te geven. 

Profiel-pagina
BF3E6A2C-5BEE-4A9B-A869-571A8070916C

Angeniet Berkers

fotograaf

Angeniet Berkers (1985) is een sociaal bewogen fotografe met jarenlange ervaring in de (jeugd)ggz. Met haar camera zoekt ze naar contact en verbinding met mensen die zich soms in kwetsbare posities bevinden. Ze stelt gevoelige onderwerpen aan de kaak en kijkt daarbij altijd naar de menselijke kant van het verhaal. Ze weet dit op een integere wijze te verbeelden en te vertellen.

Profiel-pagina