Ga naar de inhoud

Waarom activisme in Rotterdam nodig is: in gesprek met organisatoren achter Black Lives Matter — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De beweging Black Lives Matter Nederland nam de afgelopen twee maanden het politieke en culturele landschap over, zowel on- als offline. Naima Cornelia sprak Rotterdamse organisaties en activisten over de noodzaak van activisme in deze stad en hoe verandering tot stand kan komen.

ANGB2020071632-3
Carina Fernandes beeld: Angeniet Berkers

De dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis leidde tot wereldwijde protesten tegen racisme en politiegeweld. Begin juni werd er ook in Nederland massaal gedemonstreerd. Niet alleen uit solidariteit, maar om ook te strijden tegen onrechtvaardigheid in Nederlandse instituten, en voor een gelijkwaardig bestaan voor zwarte mensen en mensen van kleur in Nederland. 

Met die boodschap nam Black Lives Matter (BLM) de afgelopen twee maanden zowel on- als offline het politieke en culturele landschap over. BLM is in Nederland geen organisatie, maar een hashtag waaronder verschillende organisaties en acties elkaar vinden en hun boodschap naar buiten brengen.

Ook in Rotterdam vond een groot protest plaats, waar naar schatting 5000 mensen aanwezig waren. Lokale groeperingen organiseerden deze aangrijpende manifestatie op de Erasmusbrug, ondersteund door drie landelijk bekende organisaties: ‘Kick Out Zwarte Piet’,  ‘Nederland Wordt Beter’ en Black Queer Trans Resistance. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Rotterdam werd veiliger onder Aboutaleb, maar ten koste van wat?

    • Politiek

    Hij werd ‘de sheriff’ genoemd en Rotterdam kreeg de bijnaam ‘Meppel aan de Maas’. Hoewel burgemeester Ahmed Aboutaleb in de stad op handen gedragen werd, was er ook kritiek. Vaak op het thema waarop hij zich het sterkst profileerde: veiligheid.

  • Was Aboutaleb de burgemeester die hij had willen zijn?

    • Politiek

    Hoofdredacteur Eeva Liukku herlas de opiniestukken die Vers Beton door de jaren heen publiceerde over Aboutaleb, en proeft teleurstelling. Ze vraagt zich vertwijfeld af: gaf de stad hem wel genoeg ruimte om een andere kant te laten zien?

  • Cultuurorganisaties op Zuid vechten voor hun bestaan

    • Kunst en Cultuur

    Drie culturele organisaties op Zuid luiden de noodklok over hun voortbestaan, onder meer tijdens het inspreekmoment over het Cultuurplan 2025-2028 deze woensdag. “De commissie blijkt toondoof voor de breed gedeelde ambitie om Rotterdam-Zuid ook op cultureel gebied te ontwikkelen.” Lees hier hun slotpleidooi en cris de coeur.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On Monday 28 October platform for city culture De Dépendance welcomes economist and author Grace Blakeley at Arminius, Rotterdam on the occasion of her book ‘Vulture Capitalism’.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Op vrijdag 15 november 2024 organiseert AIR de 10e editie van dé jaarlijkse Rotterdamse werkplaats van het stadmaken: het Stadmakerscongres 2024. Dit keer in Theater Zuidplein.

    Venue: Theater Zuidplein
    Datum:
  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam