Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Hilde Speet – Ivan Winter – 2020
Beeld door: beeld: Hilde Speet

Zes dagen per week rijd ik elke ochtend op de scooter dezelfde route naar mijn kapperszaak: vanaf Rotterdam Centraal richting de Witte de Withstraat. Deze route heb ik sinds de versoepeling zien veranderen. Wekenlang was er haast niemand op straat, maar inmiddels is het er weer vanouds druk. Een mondkapje is in dit deel van de stad niet verplicht, toch kom ik ze hier en daar tegen. Het doet me nog altijd denken aan een sci-fi film.   

Mijn eerste klant begroet mij met de vraag: “Heb jij ook een vakantie nodig?”

Vers Beton – Hilde Speet – Ivan Winter – 2020

Lees meer

In de barbershop ben ik niet alleen kapper, maar ook therapeut

Ivan Winter vertelt over de openhartige gesprekken die hij als kapper dagelijks voert.

Hij neemt plaats en vertelt me dat hij over een paar dagen het vliegtuig pakt. Even bijkomen van de zware periode die hij heeft meegemaakt. Als horecamedewerker had hij een flexcontract, waardoor er tijdens de lockdown geen werk meer voor hem was. Daardoor kon hij de huur niet meer betalen en is hij genoodzaakt om binnenkort terug te verhuizen naar zijn ouders. 

De afgelopen tijd hoor ik wel meer van dit soort verhalen. Ik merk dat veel levens sinds de versoepeling niet meer hetzelfde zijn. Sommige van mijn klanten raakten tijdens de pandemie werkloos of kregen als freelancer amper nog klussen. Anderen hadden begin dit jaar een gelukkige relatie, maar zitten inmiddels weer op Tinder.   

Ook ik fantaseerde tijdens de lockdown over het moment dat ik weer een weekje of twee naar de zon kon. In mijn dagdromen veranderden de gangpaden van mijn supermarkt in de steegjes en parkjes van Barcelona.

Veel Rotterdammers wagen het er inmiddels op: ze boeken een retourtje naar een Grieks eiland of pakken de auto naar Zuid-Frankrijk. Maar voor mij zit een vakantie er dit jaar niet in: ik sta op het punt vader te worden.

Eerder dit jaar was er een periode dat vaders niet mee mochten naar de verloskundige, en ook niet tijdens de bevalling in het ziekenhuis aanwezig mochten zijn. Ik ben allang blij dat dit inmiddels anders is: dat ik straks vanaf het allereerste moment van onze kleine kan genieten, is voor mij beloning genoeg voor dit zware jaar. 

Een gemaskerd bal met een twist: in plaats van maskers dragen de bezoekers mondkapjes in allerlei kleuren en prints

Een klein extraatje is dat mijn klanten in de kappersstoel uitgebreid vertellen over hun eigen dromen en toekomstplannen. Daar geniet ik van; het helpt me echt deze periode door.

De klant van vandaag laat zien welke vakantie-uitjes voor hem op de planning staan. Het hoogtepunt: een gemaskerd bal met een twist – in plaats van maskers dragen de bezoekers mondkapjes in allerlei kleuren en prints. 

Na de knipbeurt kijkt hij in de spiegel. “Ik ben klaar voor mijn vakantie.” Hij geeft me een elleboog en verdwijnt lachend de zaak uit.  

Het afgelopen halfjaar werd onze wereld op haar kop gezet. In veel opzichten voelt alles nu anders. Toch merk ik dat er een ding in mijn leven nog hetzelfde is: de immense voldoening die ik haal uit een tevreden klant.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

img31787_225

Ivan Winter

Ivan Winter (Rotterdam, 1981) is mede-oprichter van Kunst & Koti en kapperszaak Project Peoples. Naast kapper is hij scenarioschrijver en regisseur. Zijn theatrale hoorspel Haar & Hem was onder meer te zien in WORM, Tivoli en Islemunda.

Profiel-pagina
hilde_speet

Hilde Speet

Fotograaf / Illustrator

Na haar grafische afstuderen in 2014 aan de WDKA begon Hilde Speet toch ook maar met fotograferen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.