Ga naar de inhoud

Burgemeester, laat Rotterdamse horeca en clubcultuur niet vallen

De kleine horeca en clubs moeten zich maar aanpassen aan de nieuwe realiteit, vond burgemeester Aboutaleb. “Maar op die manier komen straks alleen de Happy Italy’s, bierfabrieken en Mcdonald’s als winnaars uit deze crisis”, stelt ondernemer Kris de Leeuw. Hij geeft vijf aanbevelingen om dat te voorkomen. 

versbeton_opinierubriek-03
beeld: Michael van Kekem

Als het aan de burgemeester ligt valt het Rotterdamse horecalandschap in twee categorieën in te delen: winnaars en verliezers. Verliezer, dat ben je als je denkt dat je ‘nog veel bier kan verkopen op een klein oppervlak’. Winnaars zijn zij die zich aan weten te passen aan de nieuwe realiteit, die volgens Aboutaleb weleens van lange duur zou kunnen zijn.

Het kwam de burgemeester die afstevent op een derde termijn op forse kritiek te staan: “malle, badinerende, rare uitspraken’” aldus Leefbaar Rotterdam. “Aboutaleb laat hen als een baksteen vallen”, aldus Iris Wulffraat, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Rotterdam.

De uitspraken geven een interessant inkijkje in de visie van het stadhuis op horeca en uitgaanscultuur. Dat de burgemeester weinig op heeft met ‘horecaboeren’ die zoveel mogelijk bier willen verkopen, daar is best in te komen. Maar de sector is veel meer dan dat. Het zijn momenteel juist de kleine horeca-ondernemingen en de podia en clubs die het hardst getroffen worden: ondernemingen die horeca niet als doel zien (lees: bier verkopen) maar als middel om cultuur, ontmoeting en sociale interactie te faciliteren.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures