Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Geisje.VersBeton.RdamFestivals04
Beeld door: beeld: Geisje van der Linden

De eerste en enige directeur van Rotterdam Festivals gaat deze week voor het laatst naar zijn werk in het Groothandelsgebouw. Na 27 jaar geeft Johan Moerman geeft het stokje door aan Renske Satijn. De afgelopen drie decennia ontwikkelde de stad zich tot een serieuze speler op festivalgebied. Het waren dertig jaar (“Bijna! Nog niet!”) vol hoogte-, knel- en discussiepunten, en Johan Moerman zag ze allemaal voorbijkomen. Hoe kijkt hij als directeur van de eerste stedelijke festivalorganisatie van Nederland, terug op de meest spraakmakende momenten?

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Rotterdam 650 was een evenement om 650 jaar stadsrechten te vieren. De gemeente organiseerde het festival zelf, kunstenaars, architecten en culturele ondernemers werden (tot hun verontwaardiging) nauwelijks betrokken. Ambtenaren bleken niet de beste eventplanners. Groots aangekondigde muziekoptredens op de Maasvlakte en een pretpark op de Müllerpier mislukten. Hierna wilde de stad voor festivals en evenementen opdrachtgever en uitvoerder uit elkaar halen. Als een soort buffer, dat er geen wethouders hoefden op te stappen bij flaters, maar bijvoorbeeld een directeur van Stichting Rotterdam Festivals. ↩︎
  2. Om 75 jaar Wederopbouw te vieren, ontwierp MVRDV een enorme trap met 140 treden. Van half mei tot half juni 2016 kon je vanaf Stationsplein de trap nemen naar het dak op van het Groothandelsgebouw. Bovenop konden bezoekers het resultaat van 75 jaar bouwen bekijken: het uitzicht over de stad. ↩︎
  3. Festival rondom het vertrek van de eerste pelgrims naar Amerika, 400 jaar geleden. Zij vertrokken met de boot vanuit Delfshaven. Door Amerikanen worden de pelgrims gezien als de stichters van de natie. De inheemse bevolking denkt daar anders over. ↩︎
IMG_2709

Basia Dajnowicz

Basia Dajnowicz (1988) is na de Achterhoek, Arnhem en Antwerpen eindelijk in Rotterdam terechtgekomen. Die krijg je hier nooit meer weg. In het dagelijks leven rammelt ze op haar toetsenbord en maakt ze domme grappen.

Profiel-pagina
GeisjevanderLinden.versbetonkopie

Geisje van der Linden

Fotograaf

Geisje van der Linden (Rotterdam, 1985) werkt als documentaire fotograaf aan langlopende foto projecten. In haar werk onderzoekt ze hoe grote veranderingen, vaak van maatschappelijke aard, het leven van mensen en hun omgeving beïnvloedt en hoe zij zich hieraan zowel bewust als onbewust op aanpassen. Dit jaar publiceert ze haar eerste fotoboek met de titel, Stella Maris. Over Oost-Europese gastarbeiders in Nederland. Naast haar eigen projecten werkt ze in opdracht.

Profiel-pagina