Ga naar de inhoud

In het kookboek van Zuzana Jančovičova zijn landschap en gemeenschap de basisingrediënten

Zuzana Jančovičová (33) verruilde als student haar thuisland Slowakije voor Nederland, aangetrokken door de eigenzinnige en vernieuwende reputatie van Nederlandse landschapsarchitectuur. Recent won ze twee prestigieuze prijsvragen met haar plannen voor de Rotterdamse wijken Groot-IJsselmonde en Beverwaard. “Als basisingrediënten hebben wij het landschap en de gemeenschap gebruikt.”


VERS_BETON_ZUZANA_02_WEB_Willem de Kam

beeld: Willem de Kam

Tram 23 doet er zevendertig minuten over van Rotterdam Centraal Station tot halte Oude Watering, het centrum van Beverwaard. Landschapsarchitect Zuzana Jančovičová kent de weg, want ze werkte de afgelopen tijd aan vernieuwingsplannen voor deze wijk, voor de prijsvraag Panorama Lokaal. En daarmee sleepte ze de eerste prijs in de wacht, zo hoorde ze op 24 september, van juryvoorzitter Floris Alkemade in een live-uitzending. “Het mooiste aan het plan is dat ze de mensen echt moeten gaan meenemen. Met een hele nadrukkelijke rol voor de jeugd, de ambassadeurs van de toekomst”, sprak Alkemade lovend.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Het Vrienden van Baroeg-team organiseert op zaterdag 20 april voor de tweede keer het evenement Everyone Rocks dat als doel heeft om mensen met een beperking samen te brengen met Baroegianen. Een prachtig initiatief, dat tijdens de eerste editie al vele blije gezichten teweegbracht bij bezoekers én muzikanten. Het motto van Everyone Rocks is dan ook: “Voelt jouw beperking als een belemmering? Nu niet meer!”

  Venue: Baroeg
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam