Ga naar de inhoud

Met het nieuwe theater kan Zuidplein een echt plein worden

Het Rotterdamse Zuidplein was tot nu toe meer een ov-knooppunt dan een plein. Met het nieuwe Theater Zuidplein dat 18 september opent, kan daar wel eens verandering in komen, ziet Teun van den Ende. Maar leiden de investeringen in het gebied niet tot een Katendrecht-achtige ontwikkeling?


TheaterZuidplein_SylvanaLansu_VersBeton (11)

beeld: Sylvana Lansu

Het Oostplein, het Churchillplein of het Kruisplein: het zijn eigenlijk geen pleinen maar grote verkeersknooppunten. Op een enkele uitzondering na geldt dat voor alle Rotterdamse ‘pleinen’. Het Zuidplein vormt in dat rijtje de overtreffende trap. Bussen rijden af en aan op fly-overs, en elke twee minuten dendert een metro over je heen. Als er al sprake is van een ‘plein’ dan ligt dat misschien ergens in het overdekte winkelcentrum. Maar waarom zou op Zuidplein geen plein met terrasjes mogelijk zijn?

Al 3 reacties — discussieer mee!

  • “De andere gevels van het rechthoekige gebouw zijn rechttoe-rechtaan gemetseld.”

    Dat is nogal een understatement. De andere gevels zijn volkomen inspiratieloos en zou je net zo goed ergens op een industrieterrein kunnen vinden. De saaist mogelijke blokkendoos, ik hoop dat er snel een paar kunstenaars worden uitgenodigd om er wat moois van te maken.

  • Wat vindt VB van de PPS constructie Hart van Zuid: Heijmans/Ballast Nedam = Hart v Zuid en is eigenaar v d panden rondom het plein en de gemeente huurt van HvZ. Publieke organisaties ( zwembad, theater, bibliotheek) zijn afhankelijk van private partijen die ook niet altijd even stabiel blijken?

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam