Ga naar de inhoud

Met het nieuwe theater kan Zuidplein een echt plein worden

Het Rotterdamse Zuidplein was tot nu toe meer een ov-knooppunt dan een plein. Met het nieuwe Theater Zuidplein dat 18 september opent, kan daar wel eens verandering in komen, ziet Teun van den Ende. Maar leiden de investeringen in het gebied niet tot een Katendrecht-achtige ontwikkeling?


TheaterZuidplein_SylvanaLansu_VersBeton (11)

beeld: Sylvana Lansu

Het Oostplein, het Churchillplein of het Kruisplein: het zijn eigenlijk geen pleinen maar grote verkeersknooppunten. Op een enkele uitzondering na geldt dat voor alle Rotterdamse ‘pleinen’. Het Zuidplein vormt in dat rijtje de overtreffende trap. Bussen rijden af en aan op fly-overs, en elke twee minuten dendert een metro over je heen. Als er al sprake is van een ‘plein’ dan ligt dat misschien ergens in het overdekte winkelcentrum. Maar waarom zou op Zuidplein geen plein met terrasjes mogelijk zijn?

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • “De andere gevels van het rechthoekige gebouw zijn rechttoe-rechtaan gemetseld.”

  Dat is nogal een understatement. De andere gevels zijn volkomen inspiratieloos en zou je net zo goed ergens op een industrieterrein kunnen vinden. De saaist mogelijke blokkendoos, ik hoop dat er snel een paar kunstenaars worden uitgenodigd om er wat moois van te maken.

 • Wat vindt VB van de PPS constructie Hart van Zuid: Heijmans/Ballast Nedam = Hart v Zuid en is eigenaar v d panden rondom het plein en de gemeente huurt van HvZ. Publieke organisaties ( zwembad, theater, bibliotheek) zijn afhankelijk van private partijen die ook niet altijd even stabiel blijken?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures