Ga naar de inhoud

Minicollege: is de nieuwe drukte-app een hulpmiddel of privacyschender? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

SpotR, de gloednieuwe app die drukte kan meten, moet verspreiding van coronabesmettingen tegengaan. De software toont waar het druk is in de stad en kan met behulp van verzamelde gegevens van gebruikers een omweg aangeven. Maar hoe komen ze aan die gegevens? En willen de Rotterdammers wel een applicatie, die ons ‘’bestuurt”? Dat vroegen we media-onderzoeker Jiska Engelbert.

beeld: www.youtube.com

Liever lezen? Hieronder vind je het uitgeschreven minicollege van Jiska Engelbert, media-onderzoeker aan de Erasmus Universiteit: 

Dit mini-college gaat over SpotR, de corona-app die is bedacht door de Gemeente Rotterdam om Rotterdammers corona-proof door de stad te helpen navigeren. In de komende tien minuten hoop ik wat kaders en vragen mee te geven zodat u zelf kunt nadenken over die app. Is het de oplossing om Rotterdammers door de crisis te loodsen, of veroorzaakt ‘ie wellicht meer problemen dan ‘ie oplost?  Kortom, is spotR een op- of afknapper?

Toen ik klein was, heeel lang geleden, in de vorige eeuw, ben ik twee keer op schoolreisje naar de Efteling geweest. En ik kan me nog goed herinneren hoe de kinderen boven de 1 meter 20 – ik noem die lengte bewust –  zich tijdens die schoolreisjes gedroegen. Want zodra de Efteling open ging renden ze keihard naar binnen en voegden zich zo snel als het kon in de rij voor de Python. Wat was het heerlijk. Als het nog niet zo druk was kon je met een beetje geluk twee of zelfs drie keer achter elkaar erin. Werd het dan toch te druk en de wachtrijen te lang, dan dropen we af. Naar de Halve Maen, die wij Het Schip noemden, een paar meter verderop. Een slap aftreksel van de Python, dat schip, dat wel, maar als je maar lang en vaak genoeg achter elkaar in het puntje ging zitten, kwam je ook daar groen en geel weer uit.

Een ritje in de Python is na al die jaren nog net zo spannend, maar de stress en spanning eromheen zijn grotendeels verdwenen. Je kunt onnodig gehaast bij binnenkomst afkopen, door een nog duurder entreekaartje of hotelovernachting aan te schaffen, waardoor je als perk of beloning eerder naar binnen mag. En zorgen over een plekje in de Python hoef je je sowieso niet te maken, want je kunt een ritje boeken via een app-toepassing die de Python Boarding Card heet. En voor de echte die-hards is er dan ook nog een aparte rij voor single riders, voor die Efteling-gasten voor wie de consumptie van de attractie belangrijker is dan het sociale aspect ervan.  

Wellicht geïnspireerd door de Python achtbaan in de Efteling, dan wel door de rollercoaster die Covid-19 heet: de Gemeente Rotterdam heeft het initiatief genomen om drukte in Rotterdam, als ware het de Efteling, in kaart te brengen middels een app, die SpotR heet.  Op dit moment is de app nog in de testfase – binnenkort zal deze officieel te downloaden en te gebruiken zijn.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam