Ga naar de inhoud

Minicollege: is de nieuwe drukte-app een hulpmiddel of privacyschender? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

SpotR, de gloednieuwe app die drukte kan meten, moet verspreiding van coronabesmettingen tegengaan. De software toont waar het druk is in de stad en kan met behulp van verzamelde gegevens van gebruikers een omweg aangeven. Maar hoe komen ze aan die gegevens? En willen de Rotterdammers wel een applicatie, die ons ‘’bestuurt”? Dat vroegen we media-onderzoeker Jiska Engelbert.

beeld: www.youtube.com

Liever lezen? Hieronder vind je het uitgeschreven minicollege van Jiska Engelbert, media-onderzoeker aan de Erasmus Universiteit: 

Dit mini-college gaat over SpotR, de corona-app die is bedacht door de Gemeente Rotterdam om Rotterdammers corona-proof door de stad te helpen navigeren. In de komende tien minuten hoop ik wat kaders en vragen mee te geven zodat u zelf kunt nadenken over die app. Is het de oplossing om Rotterdammers door de crisis te loodsen, of veroorzaakt ‘ie wellicht meer problemen dan ‘ie oplost?  Kortom, is spotR een op- of afknapper?

Toen ik klein was, heeel lang geleden, in de vorige eeuw, ben ik twee keer op schoolreisje naar de Efteling geweest. En ik kan me nog goed herinneren hoe de kinderen boven de 1 meter 20 – ik noem die lengte bewust –  zich tijdens die schoolreisjes gedroegen. Want zodra de Efteling open ging renden ze keihard naar binnen en voegden zich zo snel als het kon in de rij voor de Python. Wat was het heerlijk. Als het nog niet zo druk was kon je met een beetje geluk twee of zelfs drie keer achter elkaar erin. Werd het dan toch te druk en de wachtrijen te lang, dan dropen we af. Naar de Halve Maen, die wij Het Schip noemden, een paar meter verderop. Een slap aftreksel van de Python, dat schip, dat wel, maar als je maar lang en vaak genoeg achter elkaar in het puntje ging zitten, kwam je ook daar groen en geel weer uit.

Een ritje in de Python is na al die jaren nog net zo spannend, maar de stress en spanning eromheen zijn grotendeels verdwenen. Je kunt onnodig gehaast bij binnenkomst afkopen, door een nog duurder entreekaartje of hotelovernachting aan te schaffen, waardoor je als perk of beloning eerder naar binnen mag. En zorgen over een plekje in de Python hoef je je sowieso niet te maken, want je kunt een ritje boeken via een app-toepassing die de Python Boarding Card heet. En voor de echte die-hards is er dan ook nog een aparte rij voor single riders, voor die Efteling-gasten voor wie de consumptie van de attractie belangrijker is dan het sociale aspect ervan.  

Wellicht geïnspireerd door de Python achtbaan in de Efteling, dan wel door de rollercoaster die Covid-19 heet: de Gemeente Rotterdam heeft het initiatief genomen om drukte in Rotterdam, als ware het de Efteling, in kaart te brengen middels een app, die SpotR heet.  Op dit moment is de app nog in de testfase – binnenkort zal deze officieel te downloaden en te gebruiken zijn.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • The Art Book Fest is the place for those who love artists’ publications – from books to zines, from toolkits to experimental projects. In addition to tables with the latest releases, there will be book presentations, workshops, food and music. Everyone is welcome!

  Venue: clubhouse of Volkstuinvereniging Streven naar Verbetering
  Datum:
 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures