Ga naar de inhoud

Nieuwe cultuurcampus naar Charlois: hoe gaat Zuid daarvan profiteren? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Er komt een nieuwe cultuurcampus op Rotterdam Zuid, met Codarts, de Hogeschool en de Erasmusuniversiteit. Het ‘icoon’ moet zorgen voor aantrekkingskracht, werkgelegenheid en integratie. Hoe aannemelijk is dat? “Het gevaar van iconische projecten is dat ze als een UFO in de woestijn neerlanden”.

Cultuurcampus_Lex_Kortenoeven_1
beeld: Lex Kortenoeven

Een grote gele werfkraan begroet de fietsers die uit de Maastunnel de Zuidoever oprijden. Rondom de kraan liggen stapels oud ijzer temidden van containers en oude loodsen. Een witte metalen wand met daarboven een hoogspanningskabel omheint het terrein vanaf de Doklaan. Boven de kabel zie je nog net de woorden ‘Van Leeuwen Recycling Group’. Het gebied is  hermetisch afgesloten van publiek: een sterk contrast met de levendigheid en alle bezoekers die de cultuurcampus op deze locatie moet gaan brengen.

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Terecht dat een cultuur- (of toch ook vooral een onderwijs-?) campus als icoon geframed wordt als er 300 miljoen naar toegaat. Waarom zou je uberhaupt beginnen met een (streef)bedrag te noemen voor de geplande ontwikkeling? Zie het proces van het de renovatie van het Boijmansn van Beuningen, waar ook al eindeloos over geld gedebatteerd werd voordat het duidelijk was hoe groot de ingreep in het bestaande gebouw zou worden. Misschien kunnen de initiatiefnemers beginnen met het uitspreken van inhoudelijke doelen en daar vervolgens een proces voor organiseren. Zomaar een ideetje.

 • Terecht wordt in jullie artikel de vraag gesteld of Zuid een icoon nodig heeft en voor wie dit icoon dan is. Als stichting Charlois aan het Water zijn wij al 10 jaar actief op Zuid. Sinds vijf jaar met het Paviljoen ..aan het Water; een podium voor muziek, kunst en eten. Alle kunstenaars, muzikanten en koks zijn bewoners uit de aangrenzende wijken en maken de plek tot een ontmoetingsplek aan de Maashaven. Onze ervaring is dat de kracht van Zuid hem juist in het kleinschalige ligt. Er is een netwerk van kleine culturele instellingen op Zuid, allemaal met een eigen insteek, die wel de bewoners weten te bereiken maar ook bezoekers uit Noord aantrekken. De kleinschaligheid en de netwerksamenwerking zijn karakteristiek voor Zuid met zijn diverse bevolkingssamenstelling en ruimtelijke fragmentatie. Als de cultuurcampus geen oog heeft voor dit bestaande culturele netwerk zal de UFO helemaal niet landen.

 • “Het is niet bedoeld om direct iets te betekenen voor de buurtbewoners.” Wat een dooddoener. Qua betrekken van buurtbewoners kunnen er allerlei dingen gedaan worden. Er kan gedacht worden aan de invulling van de horecaruimtes door lokale ondernemers, openbare lezingen en dergelijke. De initiatiefnemer zou hier actieve stappen in moeten nemen, in plaats van het over te laten aan ‘wat de buurt ervan vindt’. Als je laat zien dat je de buurt wil betrekken, dan zal de buurt ook sympathieker tegenover je project staan.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures