Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Tweebosbuurt brand panden op Putselaan Rotterdam 2020 05 16 foto Joke Schot (4)
Beeld door: beeld: Joke Schot

Na lang aandringen en brieven schrijven werden wij deze zomer vereerd met een bezoek van de burgemeester van Rotterdam, de heer Aboutaleb, en zijn wethouder de heer Kurvers. De wethouder is vanuit de gemeente verantwoordelijk voor het beleid rondom Bouwen en Wonen.

Wethouder Kurvers opereert in een vastgoedwereld die zich steeds meer laat kenmerken door enkele grote winnaars, en veel verliezers. De grootste verliezers zijn de sociale huurders. Deze sociale huurders zien in de heer Kurvers geen voorvechter van hun belangen. Als er nu een populariteitsverkiezing gehouden zou worden, dan zal hij niet op de eerste plaats eindigen. De burgemeester heeft twee jaar lang geprobeerd om boven de partijen uit te stijgen. Dat is hem goed gelukt, totdat hij op aarde moest neerdalen en zag welk moeras hij achtergelaten heeft.

Wij mochten namens een groot deel van de bewoners uit de Tweebosbuurt spreken in wijkgebouw ‘t Klooster. Het was de eerste keer dat wij de gelegenheid kregen om met de verantwoordelijke beleidsmakers in gesprek te gaan. Voordat wij een aantal vragen stelden, moest ons iets van het hart: de nog aanwezige bewoners uit de Tweebosbuurt wonen bij elkaar ruim 3000 jaar in onze buurt. En nu kregen wij slechts 30 minuten spreektijd om ons verhaal te houden. Desondanks hebben wij geprobeerd onze emoties in een uitspraak van de burgemeester samen te vatten. Burgemeester Aboutaleb zei onlangs namelijk op de tv tijdens een uitzending van Beau dat hij armoe en honger gekend heeft. Hij is naar eigen zeggen de enige burgemeester in Nederland die honger geleden heeft. Wij hebben hem verteld dat wij ook honger hebben. Wij hebben namelijk een honger naar erkenning. Erkenning voor de situatie waarin we nu zitten.

Wij hebben als Nederlanders vaak de mond vol van de nette manier waarop wij met mensen omgaan, in het bijzonder met kwetsbare mensen. De woningcorporatie Vestia en de gemeente hebben het samen gepresteerd om dit kenmerk van onze nette beschaving om zeep te helpen. Dat hoort niet alleen in een stad als Rotterdam maar ergens anders ook niet. Deze manier van met elkaar omgaan zal helaas steeds vaker voorkomen, vrezen wij. Er zullen de komende jaren namelijk nog heel veel Rotterdammers met een sloopbrief worden overvallen.

Tweebosbuurt Hilledijk 2020 05 16 foto Joke Schot (2)
Beeld door: beeld: Joke Schot

De twee heren hadden voorafgaand aan onze bijeenkomst samen door de wijk gewandeld. Wij denken dat zij niet tot een andere conclusie konden komen dan dat in onze buurt sprake is van verpaupering. Sommigen spreken zelfs over ontmenselijking. Vestia en de gemeente moeten voor een leefbare omgeving zorgen. Daar zijn ze nu niet in geslaagd. Sommigen spreken zelfs van een vooropgezet plan om de huidige bewoners uit te roken. 

Wij hadden een aantal vragen geformuleerd waar we graag antwoord op wilden krijgen. Eén van die vragen was deze: Wij leven in een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin nu eindelijk aandacht voor discriminatie komt. Bedrijven en instellingen zijn nu druk bezig om te bepalen of hun beleid discriminatoir is. Bent u bereid om uw Woonvisie in dit nieuwe tijdperk tegen dit nieuwe licht te houden?

“Zij die beleid maken, leven en wonen in een andere wereld dan wij normale stervelingen en spreken een andere taal”

Maar zelfs op een directe vraag als deze kregen de aanwezige bewoners geen antwoord. Het empathisch vermogen van beide heren werd hiermee op de proef gesteld. Zij zakten voor deze test. Hun tekort aan empathisch vermogen kwam voor ons naar boven drijven als een boei in het water. 

Wel heeft de burgemeester aangegeven terug te komen. Afgelopen maand, op 18 september, was het eindelijk zover. Helaas was de burgemeester niet aanwezig. Hij werd elders verwacht. Maar zijn wethouder de heer Kurvers mocht de honneurs waarnemen. Zelfs de heer Schakenbos, bestuursvoorzitter van Vestia, was aanwezig, vergezeld door zijn directeur de heer Straver. Volgens goed gebruik begon deze bijeenkomst met heel veel holle frasen. Wat de heren nog steeds niet begrijpen, is dat de Rotterdammer hier niet van gediend is. Maar zij kunnen helaas niet uit een ander vaatje tappen. 

vb-mailchimp

Lees meer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Vers Beton per mail? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

In tegenstelling tot de vorige keer was er minder vuurwerk. Daar is voor gezorgd door – tot onze verrassing – een gespreksleider aan te stellen. Deze heeft uiteindelijk veel meer vragen gesteld dan de bewoners om wie het uiteindelijk nog steeds gaat. Er mochten daarnaast maar twintig bewoners aanwezig zijn. Wel heeft de gespreksleider in een slip of the tongue laten vallen dat zij die beleid maken, in een andere wereld leven en wonen dan wij normale stervelingen. Toegegeven is dat zij een andere taal spreken. Een taal die de gewone Rotterdammer niet kent en dus ook niet spreekt. 

En dat is precies het probleem. Beleidsmakers wonen en leven in een andere wereld, waarin zij een taal spreken die alleen zij machtig zijn. Toch wordt verwacht dat er een brug gebouwd wordt om tot elkaar te komen. Deze brug bestaat nu nog niet. Maar er is hoop. Hoop dat iemand opstaat en beide talen spreekt. Onze hoop is hier dan ook op gevestigd. Immers: hoop wordt iedere dag opnieuw gevonden door mensen die het moeilijker hebben dan wij. Mensen die helemaal geen dak boven hun hoofd hebben, bijvoorbeeld. Als zij dat kunnen bewerkstelligen, moeten wij het ook kunnen.

Huurders hebben in deze angstige tijden behoefte aan goed nieuws. Daarom willen wij eindigen met een positieve gedachte. Wij zien elkaar snel, meneer de burgemeester, en hopelijk spreken wij dan wel dezelfde taal.  

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

PHOTO-2020-07-23-11-21-22

Ahmed Abdillahi

Ahmed Abdillahi (Somalië, 1980) is postbezorger. Hij woont sinds 1998 in Rotterdam. Hij is een geëngageerde burger met een groot hart voor Rotterdam-Zuid.
Profiel-pagina
image(1)

Mustapha Eaisaouiyen

Mustapha Eaisaouiyen (Marokko, 1974) is eerst Rotterdammer en dan pas al die andere identiteiten. Zijn werk bestaat voornamelijk uit vrijwilligerswerk en mantelzorg.
Profiel-pagina
Joke Schot foto Roland Huguenin 2016 (4) (1) 72 dpi

Joke Schot

Fotograaf

Joke Schot (Rotterdam, 1958) voer als schippersdochter over de Europese binnenwateren. Experimenterend ontdekte zij de basisprincipes van de fotografie. Vanaf 1985 werkt ze in opdracht. Naast muziek- en theaterfotografie richt ze zich via reportages op verhalen achter mensen in hun omgeving. De stad is haar favoriete werkterrein, haar context altijd sociaal-maatschappelijk.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.