Ga naar de inhoud

Gebrek aan aanpak van racisme binnen de Rotterdamse politie is pijnlijk

Burgemeester en gemeenteraad besloten afgelopen week dat er geen extern onderzoek komt naar de racistische WhatsApp-berichten onder politieagenten van bureau Marconiplein. Dat is gezien de voorgeschiedenis volkomen onterecht, betoogt Hasna El Maroudi. 

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

Racistisch zijn, bij de politie in Rotterdam kan het straffeloos zolang media niet meekijken. Dat blijkt wel uit hoe er wordt omgegaan met de racistische berichten die rondgingen in de Whatsappgroep van een aantal agenten van bureau Marconiplein. De appgroep kwam aan het licht dankzij uitstekende berichtgeving van NRC Handelsblad, en droeg de naam ‘Jan Smit’ (onduidelijk is of de agenten zulke fanboys zijn van de volkszanger of dat ze hiermee hun ultra-Nederlands zijn wilden benadrukken). 

Agenten noemden in de appgroep Nederlanders met een migratieachtergrond ‘kankervolk’, ‘kutafrikanen’ en ‘pauperallochtonen’. Maar daar bleef het niet bij. De agenten schreven ook op deze mensen – let wel: mensen zoals ik – te willen ‘schieten’. Een regelrechte bedreiging dus, komende van agenten die ons juist zonder aanzien des persoons zouden moeten beschermen. In plaats daarvan vormen zij nu het gevaar.

Mijn bek viel dan ook open toen ik las dat burgemeester Aboutaleb en een meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad hebben besloten dat er geen extern onderzoek komt naar deze WhatsApp-berichten. De politie heeft beloofd dat ze racisme aan gaan pakken en daarmee is de kous af. “In plaats van zoeken in het verleden moet de politieorganisatie gericht zijn op de toekomst”, zegt Aboutaleb nu vergoelijkend. 

Al 2 reacties — discussieer mee!

  • Er zijn door de leidinggevende van het betreffende basisteam begin 2019 nadat een collega melding maakte van de berichten uit de betreffende Jan Smit WhatsAppgroep met alle collega’s uit die App-groep individuele corrigerende gesprekken gevoerd die zijn vastgelegd. De app-groep bestaande uit negen agenten is vervolgens opgeheven. Gezien de ernst van de gedeelde berichten vinden wij dat deze zaak destijds intern breder besproken en beoordeeld had moeten worden. De beoordeling vind nu alsnog plaats. De opmerking van Hasna El Maroudi dat racisme binnen de eenheid kan doorgaan, zolang de media niet mee kijkt is feitelijk onjuist en schets een onjuist beeld van de politie-eenheid Rotterdam.

    Voor racisme binnen politieorganisatie is er nimmer plek.

    Wim Hoonhout
    Politie-eenheid Rotterdam

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam