Ga naar de inhoud

Gebrek aan aanpak van racisme binnen de Rotterdamse politie is pijnlijk

Burgemeester en gemeenteraad besloten afgelopen week dat er geen extern onderzoek komt naar de racistische WhatsApp-berichten onder politieagenten van bureau Marconiplein. Dat is gezien de voorgeschiedenis volkomen onterecht, betoogt Hasna El Maroudi. 

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

Racistisch zijn, bij de politie in Rotterdam kan het straffeloos zolang media niet meekijken. Dat blijkt wel uit hoe er wordt omgegaan met de racistische berichten die rondgingen in de Whatsappgroep van een aantal agenten van bureau Marconiplein. De appgroep kwam aan het licht dankzij uitstekende berichtgeving van NRC Handelsblad, en droeg de naam ‘Jan Smit’ (onduidelijk is of de agenten zulke fanboys zijn van de volkszanger of dat ze hiermee hun ultra-Nederlands zijn wilden benadrukken). 

Agenten noemden in de appgroep Nederlanders met een migratieachtergrond ‘kankervolk’, ‘kutafrikanen’ en ‘pauperallochtonen’. Maar daar bleef het niet bij. De agenten schreven ook op deze mensen – let wel: mensen zoals ik – te willen ‘schieten’. Een regelrechte bedreiging dus, komende van agenten die ons juist zonder aanzien des persoons zouden moeten beschermen. In plaats daarvan vormen zij nu het gevaar.

Mijn bek viel dan ook open toen ik las dat burgemeester Aboutaleb en een meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad hebben besloten dat er geen extern onderzoek komt naar deze WhatsApp-berichten. De politie heeft beloofd dat ze racisme aan gaan pakken en daarmee is de kous af. “In plaats van zoeken in het verleden moet de politieorganisatie gericht zijn op de toekomst”, zegt Aboutaleb nu vergoelijkend. 

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Er zijn door de leidinggevende van het betreffende basisteam begin 2019 nadat een collega melding maakte van de berichten uit de betreffende Jan Smit WhatsAppgroep met alle collega’s uit die App-groep individuele corrigerende gesprekken gevoerd die zijn vastgelegd. De app-groep bestaande uit negen agenten is vervolgens opgeheven. Gezien de ernst van de gedeelde berichten vinden wij dat deze zaak destijds intern breder besproken en beoordeeld had moeten worden. De beoordeling vind nu alsnog plaats. De opmerking van Hasna El Maroudi dat racisme binnen de eenheid kan doorgaan, zolang de media niet mee kijkt is feitelijk onjuist en schets een onjuist beeld van de politie-eenheid Rotterdam.

  Voor racisme binnen politieorganisatie is er nimmer plek.

  Wim Hoonhout
  Politie-eenheid Rotterdam

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures