Ga naar de inhoud

Middenklasse-angst op de Oude Binnenweg — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Marianne Klerk maakt een voorval met een dakloze jongeman op de Oude Binnenweg mee. Ze gaat na hoe Rotterdam tegen dakloosheid aankijkt en komt uit bij jarenlang beleid van het ‘opschonen’ van de stad: waar gentrificatie en verdrijving van daklozen uit het straatbeeld elkaar kruisen. 

Poppodium op straat
beeld: Nina Fernande

Tijdens een Zoom-gesprek met een collega speelt zich onder mijn raam een schouwspel af waarbij Charles Dickens zijn vingers zou aflikken. Een dakloze jongeman met twee volle plastic Albert Heijn-tassen ploft neer op het bankje van de kledingwinkel tegenover mij. Hij strekt zijn benen tot hij met beide hielen licht de grond aantikt en blijft zo een paar minuten rustig zitten. De winkelmedewerker staat op zeker drie meter afstand van de ingang, enigszins verscholen achter twee paspoppen, hem in de gaten te houden. 

Een paar minuten later zie ik in mijn ooghoeken dat de man is opgestaan en een kleine voetbal hooghoudt, terwijl de winkelmedewerker inmiddels druk aan het telefoneren is. Ze volgt onderwijl elke trapbeweging van de man. Een gevoel van naderend onheil bekruipt me. 

Ik besluit om zometeen naar beneden te gaan, en hem onder het aanbod van een koffie to go, vriendelijk te vragen om op het publieke bankje voor mijn gebouw te komen zitten. Een gebouw waar geen winkel in huist. Maar op dat moment rijdt een politiewagen de straat in. De welbekende wijkagent spreekt de jongeman aan, waarop hij gedwee zijn balletje in een van de Albert Heijn-tassen stopt en weg sjokt. 

Al één reactie — discussieer mee!

 • Goed stuk. Ik mis alleen de zgn bankslapers; thuislozen die niet op straat zwerven of in de nachtopvang slapen, maar die desondanks zonder vaste woonplek zitten. Ze zwerven van familie, naar vrienden, naar tijdelijk in een volkstuinhuisje, naar andere vrienden. Maar telsken worden die vrienden/familieleden het logeren zat. En daar ga je dan weer met je weekendtas vol spullen. Nergens kunnen ze al te lang blijven. Ook jongeren die veel te lang thuis blijven wonen omdat er geen alternatief is vallen daaronder. Andre groepen zijn gescheiden terwijl partner het huis heeft, mensen in de schulden of combinaties daarvan. Het is misschien wel de meest onzichtbare groep woningzoekers en thuislozen die er is. Er zijn natuurlijk weer geen cijfers, maar het zou mij niet verbazen als de groep bankslapers groter is dan de werkelijk daklozen.
  Hier een portret van zo maar zo’n geval:
  https://www.pension-almonde.nl/portret-overal-zeiden-ze-dat-ik-tussen-wal-en-schip-viel/

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Tien werkgevers en nul pensioen – ongedocumenteerde werkenden vertellen hun verhaal

  • Samenleving en zorg

  Interview Sommige schoonmakers en au pairs werken hier al decennia zonder papieren. Zonder pensioen, zorgverzekering…

 • De wet faalt bij arbeidsuitbuiting

  • Samenleving en zorg

  Achtergehouden loon, onbewoonbare huisvesting, te lange werkdagen en een contract in een onleesbare taal. Arbeidsuitbuiting kent vele facetten, maar bewijzen dat je er slachtoffer van bent is door falende wetgeving zo goed als onmogelijk.

 • Met de dood van mijn oma, stierf ook een stukje van mijn Surinaamse identiteit

  • Samenleving en zorg

  Aan het einde van het jaar verschijnen de lijstjes, jaaroverzichten en terugblikken. Ook Loulou Drinkwaard blikt terug en staat stil bij het overlijden van haar oma. Lees haar persoonlijke verhaal over hoe ze het betreurt dat ze nooit haar oma’s taal Sranantongo leerde, en over gemis. 

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures