Ga naar de inhoud

Middenklasse-angst op de Oude Binnenweg — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Marianne Klerk maakt een voorval met een dakloze jongeman op de Oude Binnenweg mee. Ze gaat na hoe Rotterdam tegen dakloosheid aankijkt en komt uit bij jarenlang beleid van het ‘opschonen’ van de stad: waar gentrificatie en verdrijving van daklozen uit het straatbeeld elkaar kruisen. 

Poppodium op straat
beeld: Nina Fernande

Tijdens een Zoom-gesprek met een collega speelt zich onder mijn raam een schouwspel af waarbij Charles Dickens zijn vingers zou aflikken. Een dakloze jongeman met twee volle plastic Albert Heijn-tassen ploft neer op het bankje van de kledingwinkel tegenover mij. Hij strekt zijn benen tot hij met beide hielen licht de grond aantikt en blijft zo een paar minuten rustig zitten. De winkelmedewerker staat op zeker drie meter afstand van de ingang, enigszins verscholen achter twee paspoppen, hem in de gaten te houden. 

Een paar minuten later zie ik in mijn ooghoeken dat de man is opgestaan en een kleine voetbal hooghoudt, terwijl de winkelmedewerker inmiddels druk aan het telefoneren is. Ze volgt onderwijl elke trapbeweging van de man. Een gevoel van naderend onheil bekruipt me. 

Ik besluit om zometeen naar beneden te gaan, en hem onder het aanbod van een koffie to go, vriendelijk te vragen om op het publieke bankje voor mijn gebouw te komen zitten. Een gebouw waar geen winkel in huist. Maar op dat moment rijdt een politiewagen de straat in. De welbekende wijkagent spreekt de jongeman aan, waarop hij gedwee zijn balletje in een van de Albert Heijn-tassen stopt en weg sjokt. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is een illusie dat stedelijke experimenten leiden tot meer inclusiviteit”

    • Stedelijke ontwikkeling en architectuur

    De gemeente Rotterdam experimenteert er op los, ze noemt zichzelf zelfs ‘stadslab’. Maar wat betekent dat precies – een stad als laboratorium? Onderzoeker Sabrina Rahmawan-Huizenga promoveerde erop aan de Erasmus Universiteit: “Je kan experimenten zien als sociaal beleid met de minst mogelijke middelen.”

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam