Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Ez Silva – onderzoek slavernij – 2020 medium
Beeld door: beeld: Ez Silva

Op 14 november 2017 nam de gemeenteraad de motie-Wijntuin aan, waarin wordt opgeroepen het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam grondig te onderzoeken. “De erfenissen van het slavernijverleden zijn nog diep verankerd in onze samenleving” aldus de motie. Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), onder leiding van directeur en hoogleraar Koloniale en postkoloniale geschiedenis Gert Oostindie, kreeg de opdracht om dit te onderzoeken. De resultaten verschenen in drie bundels.

De eerste publicatie Het koloniale verleden van Rotterdam belicht onder meer de economische betekenis die de kolonies hadden voor de stad en de betrokkenheid van de politieke elite in het slavernijsysteem. In het boek Rotterdam in Slavernij laat hoogleraar Alex van Stipriaan zien wie in de stad betrokken waren bij de slavernij. De laatste bundel Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging, onder redactie van Francio Guadeloupe, Liane van der Linden en Paul van de Laar, is gericht op het heden en gaat over wat de koloniale geschiedenis betekent voor de huidige stad.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

18209064_10154713209543195_6162322301411381250_o

Caterine Baeten

Programmamaker Vers Beton LIVE

Caterine Baeten combineert mediavraagstukken met politiek. Voorheen op de Coolsingel nu in de Tweede Kamer. Houdt zich ook bezig met het gebrek aan diversiteit in, onder andere, de cultuursector.

Profiel-pagina
Foto-Ez-Silva

Ez Silva

Illustrator

Met haar achtergrond als industrieel vormgever en productontwerper, maakte Ez Silva (Cabo Verde, 1985) een switch naar allround vormgever, illustrator en kunstenaar. Haar werk kan omschreven worden als vrouwelijk, dromerig en mysterieus (de innerlijke gevoelswereld van de hedendaagse vrouw). Omdat in het hedendaagse leven al zoveel digitaal gebeurt, kiest Ez er juist voor om op papier te tekenen. 

Profiel-pagina