Ga naar de inhoud

Said El Haji: “Ik schreef de heftige dingen in mijn taalles van me af, zodat het me niet opslokte” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Ruim een jaar lang deelde schrijver en Nederlands-als-tweede-taal-docent Said El Haji het lief en leed van zijn leerlingen in een column op Vers Beton. Sinds deze week zijn die verhalen gebundeld en aangevuld in de schappen te vinden, in zijn nieuwe boek ‘Gemeente zegt ik Nederlands leren’. Een interview over wat hij van zijn NT2-cursisten leerde. 

AbAb_-Vers-Beton-x-Said-El-Haji___03102020__01_
beeld: Abdirahmaan Abdikarim

Succesvol schrijver was je al: in 2000 publiceerde je je eerste roman De dagen van Sjaitan. Hoe werd jij ineens taalleraar?

“Vier jaar geleden zwoegde ik aan een boek dat maar niet lukte. Het voelde alsof mijn verbeelding op was. Ik besloot dat ik te weinig meemaakte thuis achter mijn toetsenbord. Bij toeval sprak ik mijn buurman hierover, en hij wees me op de taalschool om de hoek. ‘Mooi’, dacht ik. ‘Weg van huis, maar niet te ver, ik hoef niet per se gediplomeerd te zijn, ik spreek een hoop mensen met verschillende achtergronden en misschien doe ik inspiratie op.’ Het bleek veel meer voor me te betekenen, het werk heeft me gegrepen. Ik ben op dit moment een opleiding aan het volgen om een docentendiploma te halen naast dat ik blijf schrijven.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam