Ga naar de inhoud

Said El Haji: “Ik schreef de heftige dingen in mijn taalles van me af, zodat het me niet opslokte” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Ruim een jaar lang deelde schrijver en Nederlands-als-tweede-taal-docent Said El Haji het lief en leed van zijn leerlingen in een column op Vers Beton. Sinds deze week zijn die verhalen gebundeld en aangevuld in de schappen te vinden, in zijn nieuwe boek ‘Gemeente zegt ik Nederlands leren’. Een interview over wat hij van zijn NT2-cursisten leerde. 

AbAb_-Vers-Beton-x-Said-El-Haji___03102020__01_
beeld: Abdirahmaan Abdikarim

Succesvol schrijver was je al: in 2000 publiceerde je je eerste roman De dagen van Sjaitan. Hoe werd jij ineens taalleraar?

“Vier jaar geleden zwoegde ik aan een boek dat maar niet lukte. Het voelde alsof mijn verbeelding op was. Ik besloot dat ik te weinig meemaakte thuis achter mijn toetsenbord. Bij toeval sprak ik mijn buurman hierover, en hij wees me op de taalschool om de hoek. ‘Mooi’, dacht ik. ‘Weg van huis, maar niet te ver, ik hoef niet per se gediplomeerd te zijn, ik spreek een hoop mensen met verschillende achtergronden en misschien doe ik inspiratie op.’ Het bleek veel meer voor me te betekenen, het werk heeft me gegrepen. Ik ben op dit moment een opleiding aan het volgen om een docentendiploma te halen naast dat ik blijf schrijven.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • Punk’s not dead in Rotterdam

    • Kunst en Cultuur

    Punkliefhebbers Timo Croes en Gary van Niks hadden genoeg van het reizen naar Amsterdam of Antwerpen voor punkconcerten en richten Nospray op, een organisatie die punkbands naar Rotterdam haalt. “Uiteindelijk zijn we het maar zelf hier gaan organiseren.”

  • In memoriam Erik Brus: pleitbezorger en kroniekschrijver van de Rotterdamse letteren

    • In Memoriam

    Op 17 december overleed Erik Brus op 60-jarige leeftijd in Rotterdam. Erik was een markante persoonlijkheid en speelde een belangrijke rol in de letteren.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam