Ga naar de inhoud

Bier van Rotterdams bronwater: de Heinekenbrouwerij als hart van industriegebied Crooswijk

Heineken was dan Amsterdams bier, het werd vanaf 1873 ook in Rotterdam gebrouwen, vertelt Ferrie Weeda. Midden in het rokende, industriële Crooswijk, vanwege die goede Rotterdamse (grond)waterbronnen.

Vers Beton – Elzeline Kooy – Stadsherstel Heineken – 2020
beeld: Elzeline Kooy

Rokende schoorstenen: dat associëren we nu met fijnstof, milieuvervuiling en klimaatverandering. Maar 100 jaar geleden was dat wel anders. Rokende schoorstenen stonden voor voorspoed en vooruitgang, ook voor de gewone arbeider. Kijk maar eens naar de oude affiches van vakbonden en socialistische partijen: een stoere ‘proletariër’ op de voorgrond, daarachter schoorstenen met vette rookpluimen. De industrie gaf welvaart! 

Rotterdam was rond 1900 zo’n stad vol rokende schoorstenen. Een grote, gore, ronkende industriestad – maar je kon hier wel geld verdienen. Vele migranten werden aangetrokken door de werkgelegenheid van de havens en fabrieken. Arbeiderswijken als Crooswijk werden uit de grond gestampt. Hier woonden de Rotterdammers pal naast de industrie.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures