Ga naar de inhoud

Bier van Rotterdams bronwater: de Heinekenbrouwerij als hart van industriegebied Crooswijk

Heineken was dan Amsterdams bier, het werd vanaf 1873 ook in Rotterdam gebrouwen, vertelt Ferrie Weeda. Midden in het rokende, industriële Crooswijk, vanwege die goede Rotterdamse (grond)waterbronnen.

Vers Beton – Elzeline Kooy – Stadsherstel Heineken – 2020
beeld: Elzeline Kooy

Rokende schoorstenen: dat associëren we nu met fijnstof, milieuvervuiling en klimaatverandering. Maar 100 jaar geleden was dat wel anders. Rokende schoorstenen stonden voor voorspoed en vooruitgang, ook voor de gewone arbeider. Kijk maar eens naar de oude affiches van vakbonden en socialistische partijen: een stoere ‘proletariër’ op de voorgrond, daarachter schoorstenen met vette rookpluimen. De industrie gaf welvaart! 

Rotterdam was rond 1900 zo’n stad vol rokende schoorstenen. Een grote, gore, ronkende industriestad – maar je kon hier wel geld verdienen. Vele migranten werden aangetrokken door de werkgelegenheid van de havens en fabrieken. Arbeiderswijken als Crooswijk werden uit de grond gestampt. Hier woonden de Rotterdammers pal naast de industrie.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “De gemeente gelooft niet in wooncoöperaties, ze heeft meer vertrouwen in de markt”

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Bij ‘sociaal leegstandbeheer’ worden mensen tijdelijk in een gebouw gehuisvest, bijvoorbeeld omdat het op de renovatie- of slooplijst staat. Deze tijdelijke huurders vormen vaak een waardevolle gemeenschap voor de buurt. Ondanks lange renovatietrajecten, zijn in Rotterdam steeds minder van dit soort gebouwen beschikbaar. “Het wordt allemaal overgelaten aan antikraakbedrijven of ontwikkeld.”

  • In de woontoren Huis op Zuid weten huurders van elkaar hoeveel ze verdienen

    • Architectuurkritiek

    Voor bewoners ten noorden van de Maas draagt Rotterdam-Zuid nog altijd het stigma van arm en achtergesteld. Nieuwbouw moet de aantrekkingskracht vergroten, zoals de woontoren ‘Huis op Zuid’. Zorg-, politie- en onderwijspersoneel met een niet al te platte beurs kreeg voorrang op een huurwoning. Is dat voor herhaling vatbaar? En wat heeft het gebouw allemaal te bieden?

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On Monday 28 October platform for city culture De Dépendance welcomes economist and author Grace Blakeley at Arminius, Rotterdam on the occasion of her book ‘Vulture Capitalism’.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Op vrijdag 15 november 2024 organiseert AIR de 10e editie van dé jaarlijkse Rotterdamse werkplaats van het stadmaken: het Stadmakerscongres 2024. Dit keer in Theater Zuidplein.

    Venue: Theater Zuidplein
    Datum:
  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam