Ga naar de inhoud

De talkshow over het slavernijverleden van Rotterdam gemist? Kijk ‘m hier terug! — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In de grote zaal van Arminius zaten onderzoekers, activisten en politici om te praten over het slavernijverleden van Rotterdam. Ondertussen keken zo’n 150 mensen mee via een livestream. Heb jij de live uitzending van maandag 2 november onder leiding van Hasna El Maroudi gemist? Bekijk dan hier het hele programma terug.

beeld: www.youtube.com

Oud-PvdA raadslid Peggy Wijntuin opent de talkshow. Als gemeenteraadslid diende zij de motie-Wijntuin in, waarin ze opriep om het koloniale- en slavernijverleden van Rotterdam grondig te onderzoeken.

Het onderzoek, uitgevoerd door het Koninklijk Instituut van Taal-Land- en Volkenkunde in Leiden, duurde uiteindelijk ruim twee jaar en leverde drie boeken op: Het koloniale verleden van Rotterdam, Rotterdam in Slavernij  en Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging. De onderzoekers Gert Oostindie, Alex van Stipriaan en Francio Guadeloupe presenteerden tijdens de avond hun bevindingen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Ervaar de Rotterdamse architectuur van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Tijdens de derde editie van de Dag én Nacht van de Architectuur zijn er verschillende activiteiten op ruim 30 locaties in de stad. Architecten, gidsen, bewoners en kunstenaars laten je op zaterdag 15 juni de stad zien vanuit frisse en vernieuwende perspectieven met tours, workshops, muziek, film en optredens.

  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam