Ga naar de inhoud

De talkshow over het slavernijverleden van Rotterdam gemist? Kijk ‘m hier terug! — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In de grote zaal van Arminius zaten onderzoekers, activisten en politici om te praten over het slavernijverleden van Rotterdam. Ondertussen keken zo’n 150 mensen mee via een livestream. Heb jij de live uitzending van maandag 2 november onder leiding van Hasna El Maroudi gemist? Bekijk dan hier het hele programma terug.

beeld: www.youtube.com

Oud-PvdA raadslid Peggy Wijntuin opent de talkshow. Als gemeenteraadslid diende zij de motie-Wijntuin in, waarin ze opriep om het koloniale- en slavernijverleden van Rotterdam grondig te onderzoeken.

Het onderzoek, uitgevoerd door het Koninklijk Instituut van Taal-Land- en Volkenkunde in Leiden, duurde uiteindelijk ruim twee jaar en leverde drie boeken op: Het koloniale verleden van Rotterdam, Rotterdam in Slavernij  en Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging. De onderzoekers Gert Oostindie, Alex van Stipriaan en Francio Guadeloupe presenteerden tijdens de avond hun bevindingen.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Goede talkshow met kritische vragen van Hana en sommige gasten, mooie samenvatting hiervan door Dean Bowen. Helaas stopt uitzending voor einde en staat bijdrage Dean (samenvatting debat en gedicht) er niet meer op. Is dat wel opgenomen en kan dat alsnog aangevuld?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam