Ga naar de inhoud

Filantropie in Rotterdam: een traditie tussen argwaan en vertrouwen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdammers gaan graag prat op een traditie van daadkrachtige weldoeners. Havenbaronnen (her)bouwden de stad en kregen met een telefoontje veel gedaan. De recente komst van twee miljoenenfondsen met het vermogen van de familie Van der Vorm, geeft daaraan een nieuwe impuls. Historicus Hilde Sennema analyseert voor Vers Beton en OPEN Rotterdam het ontstaan van deze traditie en de invloed ervan op onze stad.


Vers Beton – Nora Mabrouki – vd Vorm – Header-Artikel 2 – 2020

beeld: Nora Mabrouki

1890: Willem van der Vorm loopt naar Rotterdam

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • De Kronieken is de culturele talkshow voor jong en oud van Woordnacht i.s.m. de Doelen. Hans Sibarani en Inge Janse spreken iedere maand in de Doelen Studio met literaire en culturele gasten uit Rotterdam, Nederland en Vlaanderen. Ze lichten nieuwe boeken en voorstellingen uit, maar polemiek, furore of bijzondere gebeurtenissen in de stad komen ook aan bod. 

  Venue: De Doelen Studio
  Datum:
 • Zijn de vele burgercollectieven in Rotterdam de missing link tussen inwoners en overheid? Hoogleraar Tine De Moor neemt je in de 20e editie van de Rotterdamlezing mee op een tocht langs Rotterdamse initiatieven om duurzame energie, passende zorg en groene, eetbare voedselbossen samen te regelen, waar de overheid die kansen laat liggen.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam