Ga naar de inhoud

Gun recreatiepark Hoek van Holland niet zomaar aan de hoogste bieder

De gemeente Rotterdam zet Recreatieoord Hoek Van Holland te koop. In het slechtste geval gaat het naar een Roompot of Europarcs en zijn de bewoners over een jaar alles kwijt, vreest Eefje Peddemors. “Wil een nieuwe eigenaar de boel platgooien en er bungalows voor verhuur voor terugzetten, dan is er nu niets dat hem tegenhoudt.” 

IMG_2470-min
beeld: Minke Themans

Doemscenario’s verschijnen in mijn dromen: identieke stenen huisjes in keurige rijtjes, kortpittige kapsels in witte driekwartlegging rondom het subtropisch zwemparadijs. Vaders in de centrale hal met hun kinderen op zoek naar Billi de Beer, Kees Konijn, Belle en Blom, of hoe die mascottes van nagenoeg identieke vakantieparken ook mogen heten.

Deze doemscenario’s zijn niet bij toeval in mijn hoofd gekropen. De Gemeente Rotterdam zet Recreatieoord Hoek van Holland namelijk per direct te koop, zo werd op 3 november aan de bewoners aangekondigd. Want het park moet moderniseren. Dat moet een ondernemer doen. En daar hoort in elk geval een zwembad en een centrale hal bij. Schijnt. 

Van wie dat moet is niet helemaal duidelijk. Van de huidige recreanten in elk geval niet. Die zijn dik tevreden als ze ‘s ochtends op hun sloffen croissantjes gaan halen bij het winkeltje. Onderweg valt nog wat te zien.

Een wandeling over ‘Het Kamp’ geeft je een inkijkje in ieders persoonlijke smaak. Van strakke tegeltuinen, via bloemenzeeen en pilaren tot beelden van engelen. Iedereen stopt liefde in zijn kleine paradijsje. Op zijn eigen manier en naar zijn eigen smaak. En dat is – als je het mij vraagt – mooier dan een Markthal, een Rotterdam of welk ander icoon ook dat op de internationale lijstjes staat. 

Hier is alles te vinden wat je als stad voor je inwoners wilt: kinderen die buiten spelen, sociale cohesie, ouderen die onderdeel zijn van een gemeenschap en naar wie omgekeken wordt, bakfietsen naast Feyenoordvlaggen, nepgras naast een wilde tuin. Joie de vivre, leven en laten leven.

En er is heel veel geschiedenis. Families die al vijf generaties lang herinneringen maken op het kamp. Die opa verblijden door hem in Rotterdam op te halen, om nog een keer de piepers te jassen voor het huisje in ‘De Hoek’ dat hij zelf ooit bouwde. Het breekt je hart als je er aan denkt dat deze families afscheid moeten nemen van deze bijzondere plek. 

Het is nog niet te laat om te voorkomen dat het zover komt.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures