Ga naar de inhoud

Gun recreatiepark Hoek van Holland niet zomaar aan de hoogste bieder

De gemeente Rotterdam zet Recreatieoord Hoek Van Holland te koop. In het slechtste geval gaat het naar een Roompot of Europarcs en zijn de bewoners over een jaar alles kwijt, vreest Eefje Peddemors. “Wil een nieuwe eigenaar de boel platgooien en er bungalows voor verhuur voor terugzetten, dan is er nu niets dat hem tegenhoudt.” 

IMG_2470-min
beeld: Minke Themans

Doemscenario’s verschijnen in mijn dromen: identieke stenen huisjes in keurige rijtjes, kortpittige kapsels in witte driekwartlegging rondom het subtropisch zwemparadijs. Vaders in de centrale hal met hun kinderen op zoek naar Billi de Beer, Kees Konijn, Belle en Blom, of hoe die mascottes van nagenoeg identieke vakantieparken ook mogen heten.

Deze doemscenario’s zijn niet bij toeval in mijn hoofd gekropen. De Gemeente Rotterdam zet Recreatieoord Hoek van Holland namelijk per direct te koop, zo werd op 3 november aan de bewoners aangekondigd. Want het park moet moderniseren. Dat moet een ondernemer doen. En daar hoort in elk geval een zwembad en een centrale hal bij. Schijnt. 

Van wie dat moet is niet helemaal duidelijk. Van de huidige recreanten in elk geval niet. Die zijn dik tevreden als ze ‘s ochtends op hun sloffen croissantjes gaan halen bij het winkeltje. Onderweg valt nog wat te zien.

Een wandeling over ‘Het Kamp’ geeft je een inkijkje in ieders persoonlijke smaak. Van strakke tegeltuinen, via bloemenzeeen en pilaren tot beelden van engelen. Iedereen stopt liefde in zijn kleine paradijsje. Op zijn eigen manier en naar zijn eigen smaak. En dat is – als je het mij vraagt – mooier dan een Markthal, een Rotterdam of welk ander icoon ook dat op de internationale lijstjes staat. 

Hier is alles te vinden wat je als stad voor je inwoners wilt: kinderen die buiten spelen, sociale cohesie, ouderen die onderdeel zijn van een gemeenschap en naar wie omgekeken wordt, bakfietsen naast Feyenoordvlaggen, nepgras naast een wilde tuin. Joie de vivre, leven en laten leven.

En er is heel veel geschiedenis. Families die al vijf generaties lang herinneringen maken op het kamp. Die opa verblijden door hem in Rotterdam op te halen, om nog een keer de piepers te jassen voor het huisje in ‘De Hoek’ dat hij zelf ooit bouwde. Het breekt je hart als je er aan denkt dat deze families afscheid moeten nemen van deze bijzondere plek. 

Het is nog niet te laat om te voorkomen dat het zover komt.

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Mooi artikel Eefje! Als ‘kamper’ is het beeld dat jij schetst heel herkenbaar. Ik stel voor om Het Kamp te benoemen tot Cultureel Erfgoed, dat lijkt me zowel vanuit onroerend als roerend goed prima passen. Cultureel Erfgoed wordt tenslotte van belang geacht omdat het huidige generaties een beeld geeft van het verleden en kan bijdragen aan de culturele identiteit. Natuurlijk is alles in beweging, dat is op deze plek ook zo, en daar is ook niemand op tegen. Maar deze plek, dit straatbeeld met een extreme diversiteit, met een sterke vorm van sociale cohesie, waar ook nog eens echte inclusiviteit te vinden is, is goud waard en tegenwoordig zeldzaam, zelfs in de ‘volkswijken’ vindt je dit niet meer terug. Rotterdamser dan hier kan het eigenlijk niet.

  Nu maar hopen dat onze huisjes niet als ‘waaibomenhout’ gekapt gaan worden, maar dat we met elkaar naar een duurzame oplossing kunnen zoeken.

 • Beste Eefje,
  Mooi en goed artikel. Advies is: eigenaren-van-huisjes-verenigt u! Niet alleen petities aanbieden. Maar er zijn 100-+ en eigenaren. Ga als VVE of ondernemende stichting met gemeente in gesprek over;
  – voorwaarden van verkoop aan private partij en/of
  – mogelijkheden van koop door eigen stichting, die de belangen van eigenaren/of huurders verenigt,

  • Dankjewel Isabelle! Alleen een petitie is zeker niet genoeg. Omdat recreanten werden overvallen door het nieuws van de verkoop en er geen tijd meer lijkt te zijn om in gesprek met de gemeente te gaan, is de petitie een poging om de beslissing op zijn minst uit te stellen om die tijd wel te creëren. En daarnaast natuurlijk om aandacht te vragen voor wat er speelt. De mogelijkheden die jij noemt willen we heel graag onderzoeken. We hopen dat we daar de kans voor krijgen. Bedankt voor de adviezen!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam