Ga naar de inhoud

Hoe de steenrijke familie Van der Vorm macht en invloed koopt in Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Rotterdamse miljardairsfamilie Van der Vorm stuit met haar filantropische dadendrang geregeld op een kritische gemeenteraad. Maar achter de schermen stelt het stadsbestuur alles in het werk om het haar gulle gever naar de zin te maken, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam. “Als samenleving wil je juíst het soort malloten dat zich niet tot de orde laat roepen.”


Vers Beton – Nora Mabrouki – vd Vorm – Header Artikel1 – 2020

beeld: Nora Mabrouki

Dit artikel in minder dan een minuut

 • De familie Van der Vorm investeerde, via vermogensfondsen De Verre Bergen en Droom en Daad, tot nu toe circa 150 miljoen euro in Rotterdam. 
 • Speciaal voor de zeer actieve mecenas heeft de gemeente een complexe overlegstructuur opgetuigd. 
 • Zo adviseren beide stichtingen rechtstreeks aan het college van B en W over hun eigen plannen via de Stuurgroep Filantropie in Rotterdam, waaraan geen andere fondsen deelnemen.  
 • Raadsleden spreken van een “oneerlijk speelveld”. Ze hekelen de exclusieve onderhandelingspositie van de mecenas en de ontransparante wijze waarop het stadsbestuur daarover communiceert. 
 • Ondertussen houdt de familie Van der Vorm alle touwtjes van de stichtingsbesturen stevig in handen, wat vragen oproept over hun onafhankelijkheid. 

Al één reactie — discussieer mee!

 • Goed artikel over een heel boeiende Rotterdamse ondernemer van der Vorm
  Over all moet men in Rotterdam dankbaar zijn dat deze familie via droom en daad en Verre Bergen en met een man als Pijpes bereid is geld te steken in projecten waar we allemaal beter van worden en plezier aan beleven.
  Van der Vorm kan ook naar Dubai rennen net als andere prominenten .
  En Aboutaleb heeft gelijk hij is geen belastinginspecteur

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam