Ga naar de inhoud

Hoe de steenrijke familie Van der Vorm macht en invloed koopt in Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Rotterdamse miljardairsfamilie Van der Vorm stuit met haar filantropische dadendrang geregeld op een kritische gemeenteraad. Maar achter de schermen stelt het stadsbestuur alles in het werk om het haar gulle gever naar de zin te maken, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam. “Als samenleving wil je juíst het soort malloten dat zich niet tot de orde laat roepen.”


Vers Beton – Nora Mabrouki – vd Vorm – Header Artikel1 – 2020

beeld: Nora Mabrouki

Dit artikel in minder dan een minuut

 • De familie Van der Vorm investeerde, via vermogensfondsen De Verre Bergen en Droom en Daad, tot nu toe circa 150 miljoen euro in Rotterdam. 
 • Speciaal voor de zeer actieve mecenas heeft de gemeente een complexe overlegstructuur opgetuigd. 
 • Zo adviseren beide stichtingen rechtstreeks aan het college van B en W over hun eigen plannen via de Stuurgroep Filantropie in Rotterdam, waaraan geen andere fondsen deelnemen.  
 • Raadsleden spreken van een “oneerlijk speelveld”. Ze hekelen de exclusieve onderhandelingspositie van de mecenas en de ontransparante wijze waarop het stadsbestuur daarover communiceert. 
 • Ondertussen houdt de familie Van der Vorm alle touwtjes van de stichtingsbesturen stevig in handen, wat vragen oproept over hun onafhankelijkheid. 

Al één reactie — discussieer mee!

 • Goed artikel over een heel boeiende Rotterdamse ondernemer van der Vorm
  Over all moet men in Rotterdam dankbaar zijn dat deze familie via droom en daad en Verre Bergen en met een man als Pijpes bereid is geld te steken in projecten waar we allemaal beter van worden en plezier aan beleven.
  Van der Vorm kan ook naar Dubai rennen net als andere prominenten .
  En Aboutaleb heeft gelijk hij is geen belastinginspecteur

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures