Ga naar de inhoud

Little C: In gelul kan je prima wonen

Soms wordt een gebrek aan kwaliteit verborgen onder een laag opsmuk. Maar in Little Coolhaven is het precies andersom: daar schuilt een verrassende, vernieuwende wijk achter een klunzig en rammelend marketingconcept, concludeert Tim Peeters. Waarom moet de stad worden opgezadeld met neppe ruigheid uit New York?


01_Little_C_©Ossip

beeld: Ossip van Duivenbode

Little Coolhaven – Little C voor vrienden – verrijst op een flink terrein net ten westen van het Erasmusziekenhuis. Hoogstedelijkheid is de belangrijkste ambitie van het project. Little C zit dan ook propvol woningen en werkplekken, en biedt ruimte voor ondernemers, bewoners en bezoekers.

En dat in aantrekkelijk knusse opzet: er is een keertje níet voor hoogbouw gekozen, maar voor vijftien losse gebouwen die samen een volwaardig wijkje vormen. Die opzet is verrassend, intelligent en met durf ontworpen. De gebouwen staan zó dicht bij elkaar dat de steegjes ertussen wel eens échte intieme stedelijkheid kunnen gaan ademen.

Al 7 reacties — discussieer mee!

 • Geheel eens met de strekking van dit artikel: de verpakking van Little C is namaak, fake, om niet te zeggen kitsch.
  Maar ik plaats wel vraagtekens bij de opmerking dat het wel een wijk is vol ruimtelijke allure waar je plezierig kunt wonen.
  Zo is het ‘public square’ te klein in verhouding tot de hoogte van de omringende blokken; het krijgt op bewolkte dagen weinig licht. Niet prettig voor de bewoners van de laagste verdiepingen. De steegjes zijn ook niet bepaald ruimtelijk en extra benauwend waar de loopbruggen zijn aangebracht.
  Werken die hoge muren trouwens niet als een enorme klankkast wanneer daar kinderen spelen? Of is de gezellige binnenplaats niet voor kinderen bedoeld?
  En hoe zal het leefklimaat er zijn tijdens de hete zomers van tegenwoordig? IJzeren balustrades, zwart stalen loopbruggen en brandtrappen en heel veel stenen zijn bij elkaar goed voor flink wat hittestress. Dat de steegjes uitkomen op een van de drukste verkeersaders van Rotterdam lijkt me ook niet best voor de luchtkwaliteit.

  Ik hoop niet dat Little C maatgevend gaat worden voor het nieuwbouw die nog gepleegd gaat worden.

 • Ik wil hier iets aan toevoegen: ik was uitermate enthousiast over de eerste beelden van Culd en Cor geluk. Die lieten een spannend verdicht plan zien, een soort bonbondoos met allerlei verschillende gebouwen refererend aan diverse industriegebouwen. Ook deels verwant aan het het nieuwe bouwen. Dit rijke beeld is inderdaad afgevlakt naar een neo-stijl, maar, dat moet gezegd worden, het is wel goed en met overtuiging gedaan. Mijn commentaar is vooral ook een ode aan de ontwerpers, die opereren in een pittig krachtenveld zo kan ik me voorstellen bij project en van dergelijke schaal.

 • Ik vind het stuk iets te goedkoop in z’n kritiek. Vooral als je kijkt naar de plek, hoe die was, hoe die ligt, en hoe lastig het is om daar überhaupt iets van te maken, dan is dit verhaal te makkelijk. Gegeven de plek is er m.i. iets moois neergezet. Nep-New Yorks en niet-Rotterdams of niet, er staat tenminste iets wat sfeer- en stijlvoller dan heel veel andere projecten in deze stad.
  Neem de Zalmhaventoren. Als er iets niet gebouwd had mogen worden in deze vorm wat mij betreft, is het dat fantasieloze gedrocht, waar we ook nog eens met z’n allen voor de eeuwigheid tegenaan moeten kijken. Richt je peilen daarop, zou ik zeggen. Of kijk vast even naar de plannen bij het Euromastpark.

 • Als toekomstige bewoner van een appartement van Little C: het artikel geeft mij de nasmaak dat Little C duur is. “Onbetaalbaar voor kunstenaars/pioniers etc”. Ik was juist verrast hoe betaalbaar Little C is om er te huren. Vergeleken met huurwoningen elders in het centrum is het namelijk goed te betalen: €1215 kaal voor 79 m2. In het centrum vind je gemakkelijk huurwoningen van €100-€200 p.maand duurder, soms nog met bizarre servicekosten erbovenop van ca. €150 p. mnd. Dat prijskaartje heeft dus niet zo veel met Little C te maken zelf maar is een probleem van de hele stad Rotterdam. Het prijskaartje van Little C hangt samen met de dichtheid: veel woningen op elkaar in een dichtheid die je niet vaak ziet in NL. Je kijkt makkelijk bij de buren naar binnen. Kan leiden tot ergernis en frustratie maar misschien ook wel een uitzonderlijk gevoel dat je je buren kent, voor zover dat kan in de stad. Ik ben benieuwd!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures