Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
De la Reystraat 58 Tweebosbuurt Rotterdam 2020 03 08 foto Joke Schot (2)
Beeld door: beeld: Joke Schot

Waar begin je als je het op wilt nemen tegen een paar grote reuzen? Ook hier is het antwoord simpel: bij het eerste woord. Je leest en je eindigt met een idee. Je legt verbanden en zo vallen langzaam de puzzelstukken in elkaar.

Het opnemen tegen reuzen is niet moeilijk als je de waarheid aan je zijde hebt. Principieel zijn en hart voor de zaak hebben, dat is wat er nodig is. Wat het allemaal bemoeilijkt is tijd: tijd om te lezen, tijd om te schrijven, tijd om te onderzoeken. Als u aan het einde van deze column ‘tijd’ als les meeneemt, dan hebben wij ons doel bereikt. Ooit komt er ook onrecht op uw levenspad! Wat doet u dan? Kijkt u weg, omdat u geen tijd heeft?

In dit geval nemen wij het als bewoners van de Tweebosbuurt op tegen een reus als Vestia. Het aloude verhaal van David tegen Goliath gaat hier ook op, maar dan in een modern juridisch jasje. In ons geval maakt Goliath (Vestia) gebruik van een vaak toegepaste tactiek: bedelven van de advocaat van David (de huurder) met heel veel – soms nietszeggende – documenten. Deze Goliath weet namelijk dat zij tegenover een David staat die in bijna alle gevallen gebruik moet maken van sociale advocatuur.

Vestia weet dat deze gesubsidieerde advocaten slechts een beperkt aantal uur per cliënt vergoed krijgen. Hoe meer documenten zij inbrengen hoe minder tijd deze advocaten voor de kwestie over hebben. Dat is de manier voor Vestia om haar gelijk bij de rechter te krijgen. Ook hier wordt aangetoond dat er een tweedeling in de samenleving aanwezig is: weet dat vele gewone burgers rechtszaken verliezen, omdat tijd een cruciale rol speelt.

Waar Vestia geen rekening mee gehouden heeft, is bewonersparticipatie. Soms zijn bewoners verenigd, zijn ze goed in staat om zelf ook onderzoek te verrichten en weten ze waar zij de informatie vandaan moeten halen. Onze buurman, Hamza, is bijvoorbeeld veel tijd kwijt aan het lezen van allerlei documenten. Tijdens zijn werk moet hij vaak wachten op de volgende opdracht. Tijdens het wachten heeft hij tijd om te lezen.

De situatie in de Tweebosbuurt staat niet op zichzelf. In Rotterdam zullen 13.500 huishoudens binnen nu en tien jaar met een gedwongen verhuizing geconfronteerd worden. Dit aantal komt bij de reeds 20.000 huishoudens die ook al moesten vertrekken. Vergeet niet dat al deze huishoudens een enorm electoraat bij de gemeenteraadsverkiezing vertegenwoordigen. Rotterdammer, weet dat je echte macht in handen hebt als je je maar weet te verenigen.

“Rotterdammer, weet dat je echte macht in handen hebt als je je maar weet te verenigen”

Deze column is daarom tevens een oproep aan alle bewoners van alle volksbuurten. Verenig je in een bewonerscommissie of bewonersorganisatie! Hoe eerder je dit doet hoe beter. Laten we zo ervoor te zorgen dat we een slecht begin voorkomen als de nood aan de man is, zodat we niet met een slecht einde komen te zitten.

Terug naar onze reuzendoder: de bewonersgroep Tweebos. Zij wist zich na de bekendmaking van de sloop te verenigen in een actiegroep, met hulp van andere sympathisanten uit onder andere Crooswijk. Deze actiegroep bestaat uit bewoners van verschillende etnische achtergronden, verschillende beroepsgroepen en verschillende opleidingsniveaus. Daarin doet het er niet meer toe hoe je heet, welk geloof of welke migratie-achtergrond je hebt. Het enige dat telt is hoe je op jouw manier een steentje kunt bijdragen aan de gemeenschappelijke doelstelling: je woonrechten beschermen tegen de reuzen die ons bedreigen.

Zo heeft onze bewonersgroep veldwerkers en schrijfwerkers. Veldwerkers houden contact met de achterban door ze op te zoeken, een praatje met ze te maken en hen te informeren. Zij houden de buurt in de gaten en weten precies wie er in- en uitgaat. Ze kennen de mankementen in de buurt uit hun duimpje. De schrijfwerkers lezen rapporten en schrijven instanties aan. Zo lezen zij ook bouwkundige rapporten. Met een beetje gezond boerenverstand kom je al een heel eind, en vergis je niet: er is heel veel gezond boerenverstand in Rotterdam aanwezig. Zo had onze bewonersgroep na het lezen van deze bouwkundige rapporten direct in de gaten dat Vestia bepaalde instanties onjuist en onvolledig geïnformeerd heeft, waaronder de gemeente.

Dan moet je het geluk hebben dat iemand dit wereldkundig wil maken en dat de gemeenteraad dit signaal vervolgens ook oppikt. Gelukkig hebben we in de stad Rotterdam politieke partijen die nog wel naar de burgers willen luisteren. Verstandig, want wie zijn nu het best op de hoogte van hun eigen buurt? Juist. De bewoners. Geef hen de ruimte en zij kunnen je alles vertellen over de ins en outs van een herstructureringsplan. Die politieke partijen hebben onze Bewonersgroep de ruimte gegeven om hen te informeren. De verantwoordelijke wethouder is zelf weliswaar niet gevoelig voor geluiden van de gewone burger, maar hij heeft nog wel verantwoording aan de goed geïnformeerde raadsleden af te leggen.

vb-mailchimp

Lees meer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Vers Beton per mail? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Wat hebben we nu geleerd? Het gehele college verdedigt haar wethouder no matter what. Of toch niet? Als de rechtszaken in het voordeel van de bewoners uitpakken, dan zou het zomaar kunnen dat de wethouder zijn politieke carrière aan de wilgen moet hangen. 

Onze bewonersgroep heeft dankzij actieve bewonersparticipatie een opening kunnen schieten in het o zo sterke bastion. Zo reikt bewonersparticipatie veel verder dan je in eerste instantie zou denken.

Daarom, Rotterdammers, onderschat je eigen kracht niet. Samen de krachten bundelen zorgt ervoor dat je reuzen kunt verslaan.

Tweebosbuurt brand panden op Putselaan Rotterdam 2020 05 16 foto Joke Schot (4)

Lees meer

Burgemeester en wethouder in de Tweebosbuurt: zij kwamen, zij zagen en vertrokken weer

Column van Ahmed Abdillahi en Mustapha Eaisaouiyen over het verzet in de Tweebosbuurt.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

PHOTO-2020-07-23-11-21-22

Ahmed Abdillahi

Ahmed Abdillahi (Somalië, 1980) is postbezorger. Hij woont sinds 1998 in Rotterdam. Hij is een geëngageerde burger met een groot hart voor Rotterdam-Zuid.
Profiel-pagina
image(1)

Mustapha Eaisaouiyen

Mustapha Eaisaouiyen (Marokko, 1974) is eerst Rotterdammer en dan pas al die andere identiteiten. Zijn werk bestaat voornamelijk uit vrijwilligerswerk en mantelzorg.
Profiel-pagina
Joke Schot foto Roland Huguenin 2016 (4) (1) 72 dpi

Joke Schot

Fotograaf

Joke Schot (Rotterdam, 1958) voer als schippersdochter over de Europese binnenwateren. Experimenterend ontdekte zij de basisprincipes van de fotografie. Vanaf 1985 werkt ze in opdracht. Naast muziek- en theaterfotografie richt ze zich via reportages op verhalen achter mensen in hun omgeving. De stad is haar favoriete werkterrein, haar context altijd sociaal-maatschappelijk.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.