Ga naar de inhoud

Raoul de Jong: “Elk mens kan iets leren van de ongehoorde Surinaamse helden” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Schrijver, columnist en Rotterdammer Raoul de Jong onderzocht zeven jaar lang de ongehoorde stemmen van Surinaamse helden. In zijn nieuwste boek Jaguarman en in de theatervoorstelling In Suriname laat hij ze spreken. Daphne Bakker sprak met hem over het belang van deze helden voor Nederland en de rol van slavernij in de Rotterdamse geschiedenis.

_M8A7974_Willem de Kam-2
beeld: Willem de Kam

Je boek Jaguarman vertelt over jouw persoonlijke zoektocht naar Surinaamse helden. In Nederland, en dus ook in Rotterdam, is een proces gaande van bezinning omtrent de ‘helden’ van de Gouden Eeuw. Moet Nederland op zoek gaan naar nieuwe helden en waarom zijn die eigenlijk belangrijk?

“Ik denk dat het belangrijk is om voorbeelden te hebben voor hoe je kunt leven. Om te weten dat er bijzondere mensen zijn die bijzondere dingen in hun levens hebben gedaan. Dan denk je “oh, dat is ook een weg die je kunt bewandelen.” In die zin zijn helden belangrijk. Vooral als het dan mensen zijn waaraan je je kan spiegelen. Het is fijn om te weten dat er mensen waren met jouw huidskleur die grootse dingen hebben gedaan. Denk aan Martin Luther King, Malcolm X en de grote schrijver James Baldwin. Maar die mensen kwamen altijd uit de VS.

Ik ben gaan zoeken naar Surinaamse helden omdat mijn vader uit Suriname komt en ik gewoon heel weinig wist over zijn geboorteland. Mijn huidskleur komt daar vandaan, dat was het enige dat ik wist. Nadat ik mijn vader voor het eerst ontmoette op mijn 27ste, zag ik hoeveel ik op hem leek en begreep ik dat de geschiedenis van Suriname van alles met mij te maken heeft. Ik begon mij af te vragen “Waar zijn de James Baldwins van Suriname? En als ze er wel zijn, waarom ken ik ze niet?” Ik ben dus gaan zoeken, zeven jaar lang.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Julio Moreno Robles bleef altijd schilderen en zich inzetten voor Nederlandse kunstenaars

  • In Memoriam

  Op 27 maart 2024 overleed de Rotterdamse kunstenaar Julio Moréno Robles, die onder meer kleurrijke Latijns-geïnspireerde schilderijen maakte. Moreno Robles was een stille kracht in de Rotterdamse kunstwereld die altijd bleef schilderen en zich inzette voor de lotsverbetering van beeldend kunstenaars.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures