Ga naar de inhoud

Rotterdamse pakketbezorgers: naast post brengen ook maatschappelijk werk verrichten — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De gemeente Rotterdam is een proef gestart met PostNL om eenzaamheid in een aantal wijken aan te pakken met de hulp van pakketbezorgers. Postbode Theo Huijgens werkt al meer dan tien jaar op Katendrecht en weet precies op straat aan te wijzen wie eenzaam is en wie niet. Wat vindt hij van dit initiatief?

Theo Huijgens_2
beeld: Marcella Homsma

De zon schijnt als Theo Huijgens (54) op zijn fiets aankomt bij de sigarenboer op Katendrecht waar we afgesproken hebben. Samen lopen we door naar het Verhalenhuis Belvedère, verderop op de hoek. Omdat de coronamaatregelen voor de horeca van kracht zijn is het Verhalenhuis niet open voor een kop koffie, maar voor de favoriete postbode en een journalist gaat de deur bij hoge uitzondering toch open. 

Ik bezoek Theo naar aanleiding van het nieuwe samenwerkingsverband tussen gemeente Rotterdam en PostNL om eenzaamheid in de stad te gaan bestrijden. Het idee erachter is dat pakketbezorgers die misschien al langer zien dat iemand in hun bezorggebied eenzaam is, dit voortaan kunnen doorgeven aan een instantie die diegene kan helpen. Het project is gestart in de wijk Hillegersberg-Schiebroek waar sinds 29 september vijftien speciaal geïnstrueerde pakketbezorgers aan de slag zijn. Is dit nieuwe concept het antwoord op het structurele probleem genaamd eenzaamheid?

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Tien werkgevers en nul pensioen – ongedocumenteerde werkenden vertellen hun verhaal

  • Samenleving en zorg

  Interview Sommige schoonmakers en au pairs werken hier al decennia zonder papieren. Zonder pensioen, zorgverzekering…

 • De wet faalt bij arbeidsuitbuiting

  • Samenleving en zorg

  Achtergehouden loon, onbewoonbare huisvesting, te lange werkdagen en een contract in een onleesbare taal. Arbeidsuitbuiting kent vele facetten, maar bewijzen dat je er slachtoffer van bent is door falende wetgeving zo goed als onmogelijk.

 • Met de dood van mijn oma, stierf ook een stukje van mijn Surinaamse identiteit

  • Samenleving en zorg

  Aan het einde van het jaar verschijnen de lijstjes, jaaroverzichten en terugblikken. Ook Loulou Drinkwaard blikt terug en staat stil bij het overlijden van haar oma. Lees haar persoonlijke verhaal over hoe ze het betreurt dat ze nooit haar oma’s taal Sranantongo leerde, en over gemis. 

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam