Ga naar de inhoud

Bestel eens eten voor een ander (en niet alleen met kerst) — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Of je nu kerstig bent aangelegd of niet – iets aardigs doen voor een ander is altijd een goed idee. Onder het motto ‘sharing is caring, en een besteller is sneller’ maakte Lot Piscaer een overzicht van Rotterdamse initiatieven waarmee je op een heel directe manier iets voor je medemens kunt betekenen: door eten of drinken voor ze te bestellen.

Vers-Beton-Jowan-de-Haan-Bestel-eens-voor-een-ander-2020
beeld: Jowan de Haan

Het kloppend hart van de eet-en drinkliefdadigheid ligt in Napels. Dit is de geboorteplaats van de caffè sospeso: uitgestelde koffie. In koffiebarren in arbeiderswijken van de Italiaanse stad ontstond jaren geleden (wanneer precies is een beetje onduidelijk) de gewoonte om, als je een financiële meevaller had, een extra koffie af te rekenen. Deze uitgestelde koffies werden bijgehouden op een krijtbord en waren beschikbaar voor wie op dat moment minder geluk had op geldgebied. De vrijgevige gewoonte was een tijdje vrijwel verdwenen, maar tijdens de financiële crisis in 2008 won de caffè sospeso weer aan bekendheid. Sindsdien duikt de uitgestelde koffie op in cafés en barren over heel de wereld, van Oekraïne tot aan Costa Rica. En dus ook in Rotterdam.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Het Vrienden van Baroeg-team organiseert op zaterdag 20 april voor de tweede keer het evenement Everyone Rocks dat als doel heeft om mensen met een beperking samen te brengen met Baroegianen. Een prachtig initiatief, dat tijdens de eerste editie al vele blije gezichten teweegbracht bij bezoekers én muzikanten. Het motto van Everyone Rocks is dan ook: “Voelt jouw beperking als een belemmering? Nu niet meer!”

  Venue: Baroeg
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam