Ga naar de inhoud

De laatste dagen van dit jaar zijn zwaar

Als kapper knipt Ivan Winter niet alleen haar, maar is hij ook een soort therapeut voor zijn klanten. In deze column reeks vertelt hij over de bijzonder openhartige gesprekken die hij in de barbershop voert. Deze keer: nu de kapperszaak weer dicht is, zijn de laatste dagen van het jaar zwaar. 

Vers Beton – Hilde Speet – Ivan Winter – 2020
beeld: Hilde Speet

Ik ben altijd vrij op maandag. Het is een dag waarop ik even de dingen kan doen waar ik normaal niet aan toe kom. Vooral dit  jaar is het belangrijk om een vrije dag te hebben. Buiten lopen met de kleine in een draagzak, luisteren naar Chillhop Essentials Winter 2020-playlist. Maar in de ochtend van maandag 14 december valt het me op dat veel mensen me toch vragen of ik ze die dag nog kan knippen. Ik krijg een berichtje van Janpier Brands (directeur van WORM), waarin staat dat premier Rutte mogelijk een harde lockdown gaat aankondigen, die de volgende dag al in zou gaan. Dat verklaart het. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. 

Een week later spring ik op een Felyx om mijn tondeuse in de zaak op te halen. Als ik binnenkom in de donkere zaak, overvalt me het gevoel van een horrorfilm die maar niet ophoud. 

Toen ik begon aan deze columnreeks had ik mezelf beloofd om juist niet over de horrormomenten van dit jaar te schrijven. Deze griezelfilm maken we met zijn allen mee. 

Ik vond het juist een uitdaging om in 2020 te blijven hopen op positieve momenten, waarop we achteraf zouden kunnen terugkijken en dan zeggen: “2021, kom maar op”. 

Maar nu de kapperszaak dicht is en ik niet meer knip, blijken deze laatste dagen van het jaar het zwaarst. Het zou makkelijker zijn geweest als we van de zomer even op vakantie hadden kunnen gaan, na de geboorte van mijn dochter. Haar toch iets van de wereld laten zien, zodat ze kan ervaren dat het allemaal wel goed komt. Maar dat is er allemaal niet meer van gekomen. Ik pak mijn tondeuse en doe de deur van de zaak achter mij dicht. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures