Ga naar de inhoud

De laatste dagen van dit jaar zijn zwaar

Als kapper knipt Ivan Winter niet alleen haar, maar is hij ook een soort therapeut voor zijn klanten. In deze column reeks vertelt hij over de bijzonder openhartige gesprekken die hij in de barbershop voert. Deze keer: nu de kapperszaak weer dicht is, zijn de laatste dagen van het jaar zwaar. 

Vers Beton – Hilde Speet – Ivan Winter – 2020
beeld: Hilde Speet

Ik ben altijd vrij op maandag. Het is een dag waarop ik even de dingen kan doen waar ik normaal niet aan toe kom. Vooral dit  jaar is het belangrijk om een vrije dag te hebben. Buiten lopen met de kleine in een draagzak, luisteren naar Chillhop Essentials Winter 2020-playlist. Maar in de ochtend van maandag 14 december valt het me op dat veel mensen me toch vragen of ik ze die dag nog kan knippen. Ik krijg een berichtje van Janpier Brands (directeur van WORM), waarin staat dat premier Rutte mogelijk een harde lockdown gaat aankondigen, die de volgende dag al in zou gaan. Dat verklaart het. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. 

Een week later spring ik op een Felyx om mijn tondeuse in de zaak op te halen. Als ik binnenkom in de donkere zaak, overvalt me het gevoel van een horrorfilm die maar niet ophoud. 

Toen ik begon aan deze columnreeks had ik mezelf beloofd om juist niet over de horrormomenten van dit jaar te schrijven. Deze griezelfilm maken we met zijn allen mee. 

Ik vond het juist een uitdaging om in 2020 te blijven hopen op positieve momenten, waarop we achteraf zouden kunnen terugkijken en dan zeggen: “2021, kom maar op”. 

Maar nu de kapperszaak dicht is en ik niet meer knip, blijken deze laatste dagen van het jaar het zwaarst. Het zou makkelijker zijn geweest als we van de zomer even op vakantie hadden kunnen gaan, na de geboorte van mijn dochter. Haar toch iets van de wereld laten zien, zodat ze kan ervaren dat het allemaal wel goed komt. Maar dat is er allemaal niet meer van gekomen. Ik pak mijn tondeuse en doe de deur van de zaak achter mij dicht. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is een illusie dat stedelijke experimenten leiden tot meer inclusiviteit”

    • Stedelijke ontwikkeling en architectuur

    De gemeente Rotterdam experimenteert er op los, ze noemt zichzelf zelfs ‘stadslab’. Maar wat betekent dat precies – een stad als laboratorium? Onderzoeker Sabrina Rahmawan-Huizenga promoveerde erop aan de Erasmus Universiteit: “Je kan experimenten zien als sociaal beleid met de minst mogelijke middelen.”

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam