Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
versbeton_opinierubriek-04
Beeld door: beeld: Michael van Kekem

Economische klappen, onzekere tijden, de derde lockdown, oneindig thuiswerken. Wat je er ook van vindt, deze coronatijd biedt tijd voor bezinning en reflectie. Behalve dan voor de vastgoedafdeling van de gemeente Rotterdam. In de afgelopen tijd heeft die het gepresteerd om vier keer groot nieuws naar buiten te brengen, waaruit blijkt dat er een neoliberalistische storm is opgestoken.

In de reprise: de grond onder 1100 vakantiehuisjes op recreatiepark Hoek van Holland worden door de gemeente verkocht aan de hoogste bieder, omdat het park verouderd is. Bewoners werden begin november geïnformeerd met een brief, maar vele bewoners vernamen het nieuws via de media. De gemeente geeft aan dat het park niet ‘winstgevend’ is en dat ze er graag van af willen. De toekomst laat zich raden: die ziet er voor de huurders niet al te best uit. Huren zullen stijgen, bewoners raken hun opgebouwde bezit kwijt en sociale structuren worden doorgeknipt.

In 1921 is het park door koningin Wilhelmina geschonken aan de Rotterdammers. De gemeente beheert dat park dus al honderd jaar, ze zouden de beheerfunctie inmiddels toch in de vingers moeten hebben. Waarom zetten ze er geen capabele parkmanager op en maken ze er iets van, een koninklijk cadeau geef je toch niet zomaar weg? Huurders: succes met actievoeren!

Dan de Kruiskade. De vastgoedontwikkelaars van Manhave hebben de gemeente ervan weten te overtuigen dat er een tweehonderd meter hoge toren moet komen op de plaats van de voormalige bioscoop Lumière. Voor de vergeetachtige of import-Rotterdammer: dat is het gebouw tegenover Café de Beurs, schuin tegenover de voormalige Off Corso, waar nu een Shoebaloo en een Basic Fit zijn gevestigd.

Tweehonderd meter hoog. In een reeds dichtbebouwd stuk stad, in het hart van Rotterdam, temidden van winkels en horeca, zal uit een bouwput een betonnen paal verrijzen die zijn weerga niet kent. Er wordt gesteld dat er 250 meter gebouwd had mogen worden, maar dat er gekozen is voor 200 meter, omdat dat beter aansluit bij de omgeving. Maar over welke omgeving gaat dat precies? Vanuit je auto op de A13 zal zo’n nieuwe toren niet echt opvallen, maar bezoek de plek en je beseft dat een toren van 0,2 kilometer volledig uit proportie is. Ter vergelijking: het naastgelegen complex is veertig meter hoog. De menselijke maat blijkt verdwenen.

‘Er komt meer groen bij’ werd er beweerd in het persbericht van de gemeente. Maar naar mijn idee staat hoogbouw over het algemeen haaks op groen. Torens zullen er verrijzen: hoge, onpersoonlijke, dure en ongezellige torens. Wie een voorbeeld van een gezellige toren kent, mag me bellen.

Dan nummer drie: de nieuwbouwplannen in het Euromastpark. Zevenhonderd woningen zouden daar moeten verrijzen, ten koste van een stuk van het park. De Euromast verliest daarmee ook een deel van z’n iconische karakter. Ook in dit project wordt liever niet geluisterd naar omwonenden, gebiedscommissies en petities (5.370 keer ondertekend). De markt krijgt carte blanche. Wellicht biedt het kritische advies van de Rijkdienst voor Cultureel Erfgoed tegengas.

En last but not least: volkstuinvereniging Streven naar Verbetering (naast Diergaarde Blijdorp) kreeg onlangs een brief op de mat waarin stond dat de gemeente 90 van de 245 plekken wil opdoeken. Volgens nieuwsberichten is dat zodat er een nieuw kunstgrasveld van de nabijgelegen sportvereniging gehuisvest kan worden, maar aan sportvereniging Steeds Hoger is meegedeeld dat ze moeten verhuizen vanwege nieuwbouwplannen. De volkstuinvereniging telde tachtig jaar geleden nog duizend plaatsen, het is in de loop der tijd dus al enorm gekrompen. Persberichten van de gemeente staan bol van de groene ambities, maar deze 1,2 hectare aan biodivers groen zal waarschijnlijk worden opgeofferd voor een kunstgrasveld (direct) en nieuwbouwplannen (indirect). 

Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet tegen bouwplannen. In het ZoHo-kwartier gaan vast mooie dingen gebeuren, een Nieuw-Kralingen in plaats van een gedateerd industrieterrein lijkt mij gezellig en de New Yorkse nieuwbouw in Coolhaven is voor mij een voorbeeld van hoe het wel kan: niet te hoog en stijlvol ontworpen. Maar eerder genoemde voorbeelden geven wat mij betreft blijk van ouderwets en rücksichtslos bouwen, waarbij zowel bewoner als natuur het onderspit moeten delven.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Portret Raymond Landegent 02112015

Raymond Landegent

Raymond Landegent (1986) is een Rotterdamse ondernemer die de toekomst van zijn stad het liefst groen tegemoet ziet. Na 6 jaar op de Schieweg te hebben gewoond is hij onlangs met fiets en vriendin verhuisd naar een kluswoning in Crooswijk. De komende jaren zullen ze het dus met elkaar moeten doen, en dan het liefst in goede gezondheid.

Profiel-pagina
michael van kekem portret

Michael van Kekem

Illustrator

Michael van Kekem (1985) werkt als illustratief ontwerper en printmaker. Zijn werk bestaat uit het maken en creëren van redactionele illustraties, boeken, huisstijlen, artwork voor animaties, prints en producten zoals Very Manly Pins. Zeefdruk, digitale en handgetekende elementen zijn belangrijke aspecten in zijn werk.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Sigrun Lobst
  Sigrun Lobst

  heel mooi als er nieuw binnenstedelijk groen bij komt, maar voordat nieuwe, strak onderhouden stadsparken met jonge bomen de waarde van het mozaïeklandschap van een 80 jaar oud tuincomplex hebben, zal het vele jaren duren. (mits ze überhaupt zo oud en gevarieerd mogen worden) het meeste nieuwe groen dat ik zie voldoet wellicht aan de eerste recreatiebehoefte van de stadsmens, maar biedt zelden het hele voedselketen onderdak en mist dus veel biologische en ecologische waarde. we zijn ons van de urgentie bewust, roepen om biodiversiteit, maar nemen we de woningbehoefte van planten en dieren ook serieus? niet alleen buiten in het landschap en boven op de daken, maar dichtbij en dus relevant voor ons dagelijks leven? wat hebben we op lange termijn aan mooie woningen, als het weinige betekenisvol levendige groen verdwijnt uit onze leefomgeving? zijn er in de stad echt geen andere plekken en manieren om woningen te bouwen of zijn ze alleen minder makkelijk op te ruimen en te realiseren?

 2. Profielbeeld van Annemieke Fontein
  Annemieke Fontein

  altijd goed om kritisch te schrijven maar het moet wel wat meer zijn dan stemmingmakerij. Immers er komt meer groen bij in de binnenstad met de aanpak van Hofplein, bijna een voetbalveld met ca 60 bomen, Hofbogen park,2 km lang, en langs de stadsas parken in rijn-en maashaven. En wat je boven al niet moet vergeten er zijn heel veel mensen die al heel lang op zoek zijn naar een woning, daar moeten woningen voor worden gebouwd en gelukkig bouwt Rotterdam die binnenstedelijk zodat we genoeg landschap rondom de stad over houden, dus zo rucksichtlos is het toch niet!

 3. Profielbeeld van Elizabeth Poot
  Elizabeth Poot

  Dit artikel gaat over de ondoordachte bouwwoede maar vlak ook de sloopwoede van de neoliberale wethouder niet uit. Momenteel staan in het kader van de Woonvisie ruim 1000 betaalbare woningen en dus ook hun bewoners op de tocht. De Fazantstraat is gelukkig gered, wie weet volgt er meer goed nieuws !

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.