De winkels sloten op Black Friday eerder hun deuren op last van de burgemeester, vanwege de grote drukte. Maar als het aan klimaatactivisten Marjolein Moeijes en David Schwarz ligt, sluiten de grote massawinkels voorgoed. Hoe opereert Extinction Rebellion en waarom protesteren ze tegen massaconsumentisme?
Op vrijdag 27 november zorgde Black Friday voor een overvol hartje Rotterdam. Naast de funshoppers was er ook een andere groep mensen te vinden in de stad. Niet voor het kopen van kleding of schoenen, maar juist ertegen. Met een flashmob en een workshop kleding herstellen vroeg actiegroep Extinction Rebellion Rotterdam aandacht voor de klimaatveranderingen en de invloed van massaconsumentisme.
Extinction Rebellion is een non-hiërarchische beweging die mei 2018 werd opgericht en met vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid aandacht wil vragen voor de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Na het demonstreren op en het bezetten van de Londense bruggen sloeg het ideaal al snel over naar andere landen en werd het een van de snelst groeiende klimaat bewegingen in de wereld. Met ongeveer 260 ‘rebellen’ is de Rotterdamse afdeling een van de grotere in ons land. Ik sprak met Marjolein Moeijes (29) en David Schwarz (29), twee van die rebellen over hun protest in de Koopgoot op Black Friday.
Nog geen reactie — begin de discussie!