Ga naar de inhoud

Extinction Rebellion strijdt tegen massa-consumentisme: “Koop niets maar repareer iets” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De winkels sloten op Black Friday eerder hun deuren op last van de burgemeester, vanwege de grote drukte. Maar als het aan klimaatactivisten Marjolein Moeijes en David Schwarz ligt, sluiten de grote massawinkels voorgoed. Hoe opereert Extinction Rebellion en waarom protesteren ze tegen massaconsumentisme?

IMG-20201204-WA0004
beeld: Paul De Bron Buckley

Op vrijdag 27 november zorgde Black Friday voor een overvol hartje Rotterdam. Naast de funshoppers was er ook een andere groep mensen te vinden in de stad. Niet voor het kopen van kleding of schoenen, maar juist ertegen. Met een flashmob en een workshop kleding herstellen vroeg actiegroep Extinction Rebellion Rotterdam aandacht voor de klimaatveranderingen en de invloed van massaconsumentisme. 

Extinction Rebellion is een non-hiërarchische beweging die mei 2018 werd opgericht en met vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid aandacht wil vragen voor de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Na het demonstreren op en het bezetten van de Londense bruggen sloeg het ideaal al snel over naar andere landen en werd het een van de snelst groeiende klimaat bewegingen in de wereld. Met ongeveer 260 ‘rebellen’ is de Rotterdamse afdeling een van de grotere in ons land. Ik sprak met Marjolein Moeijes (29) en David Schwarz (29), twee van die rebellen over hun protest in de Koopgoot op Black Friday.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures