Ga naar de inhoud

Het Grote Vers Beton Jaaroverzicht van 2020 — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Traditiegetrouw maakt hoofdredacteur Eeva Liukku de balans op in het jaaroverzicht van Vers Beton.

Vers Beton – Matzwart – Jaaroverzicht 2020 – 2020
beeld: Matzwart

Het negende jaaroverzicht van Vers Beton is van een wel heel bijzonder jaar. Zo’n twintig procent van alles wat we in 2020 publiceerden stond in het teken van het nieuwe coronavirus, dat de stad die nooit rust dit jaar tot stilstand dwong. 

De redactie van Vers Beton gooide onder leiding van vervangend hoofdredacteur Jelena Barišić de planning om, en begon te schrijven over hoe de stad reageerde op een gezondsheidscrisis die de gehele samenleving in z’n greep hield. Zo beschreven we hoe de kunst- en cultuursector op een creatieve manier inspeelde op de eerste lockdown, welke maatregelen er werden getroffen om zorg te blijven bieden aan dak- en thuislozen en wat de impact was op de politiek. Uit onderzoek bleek dat sekswerk in de stad tijdens de lockdown gewoon doorgang vond, met alle risico’s van dien. Docenten vertelden ons dat het onvermijdelijk was dat hun leerlingen achterstanden zouden oplopen doordat de scholen in de eerste lockdown dicht bleven. Lokale ondernemers die inkomsten zagen kelderen lieten ons weten hoe lezers hen konden ondersteunen. 

Weet je nog dat Ahoy tijdens de eerste lockdown werd ingericht als een tijdelijk noodhospitaal voor COVID-patiënten, maar dat er nooit gebruik van is gemaakt? Uit onderzoek van Vers Beton en Investico bleek dat dit ruim negen miljoen euro kostte en niemand wist wie die rekening zou gaan betalen. 

We vroegen ook onze fotografen om te delen wat de coronamaatregelen voor hen betekenen, en de gekke tijd in de stad vast te leggen. Bekijk de foto’s in de galerij hieronder.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam