Ga naar de inhoud

Hoe Dubbelde Palmboom in Delfshaven aan zijn illustere naam komt

Het voormalig pakhuis, voormalige distilleerderij, voormalig historisch museum de Dubbelde Palmboom krijgt een nieuwe toekomst met een renovatie. Ferrie Weeda doorgrondt de symboliek van de naam en stuit op botanische weetjes en oeroude culturen. 

f_ki4qd0d80

Een schijnstam. Voor biologen zal het gesneden koek zijn, maar voor mij was het een nieuwe term. Planten uit de palmenfamilie hebben vaak een schijnstam. Een opgeflufte stengel, zonder jaarringen en zonder bast. ‘Palmbomen’ zijn dus strikt genomen géén bomen. Net zo min als bananenbomen trouwens. Bij de banaan bestaat de ‘stam’ uit ‘elkaar sterk omhullende bladscheden’. Bij de palm gaat het om ‘opeengestapelde bladvoeten’. Weer wat geleerd.  

Mijn biologische kennis groeit zienderogen in mijn zoektocht naar de cultuurhistorische betekenis van de palmboom. Aanleiding is de renovatie van De Dubbelde Palmboom – voormalig pakhuis, voormalige distilleerderij, voormalig historisch museum – nu een nieuwe toekomst.

Ik ken het pand al mijn hele leven. Ik woon er om de hoek. De naam is voor mij zo vanzelfsprekend, dat ik er nooit goed over heb nagedacht. Bij het doorgronden van de symboliek van de palm, stuit ik op botanische weetjes en oeroude culturen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam