Ga naar de inhoud

Hoe Dubbelde Palmboom in Delfshaven aan zijn illustere naam komt

Het voormalig pakhuis, voormalige distilleerderij, voormalig historisch museum de Dubbelde Palmboom krijgt een nieuwe toekomst met een renovatie. Ferrie Weeda doorgrondt de symboliek van de naam en stuit op botanische weetjes en oeroude culturen. 

f_ki4qd0d80

Een schijnstam. Voor biologen zal het gesneden koek zijn, maar voor mij was het een nieuwe term. Planten uit de palmenfamilie hebben vaak een schijnstam. Een opgeflufte stengel, zonder jaarringen en zonder bast. ‘Palmbomen’ zijn dus strikt genomen géén bomen. Net zo min als bananenbomen trouwens. Bij de banaan bestaat de ‘stam’ uit ‘elkaar sterk omhullende bladscheden’. Bij de palm gaat het om ‘opeengestapelde bladvoeten’. Weer wat geleerd.  

Mijn biologische kennis groeit zienderogen in mijn zoektocht naar de cultuurhistorische betekenis van de palmboom. Aanleiding is de renovatie van De Dubbelde Palmboom – voormalig pakhuis, voormalige distilleerderij, voormalig historisch museum – nu een nieuwe toekomst.

Ik ken het pand al mijn hele leven. Ik woon er om de hoek. De naam is voor mij zo vanzelfsprekend, dat ik er nooit goed over heb nagedacht. Bij het doorgronden van de symboliek van de palm, stuit ik op botanische weetjes en oeroude culturen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam