Ga naar de inhoud

Jongeren de schuld geven van besmettingen is populistisch gezwets

Ten onrechte worden jongeren weggezet als havermelk-drinkende nietsnutten, stelt Caspar van de Poel. In deze crisis dreigen ze massaal door het ijs te zakken, omdat hun belangen al jarenlang onderaan de politieke to-do-lijstjes bungelen.

Deze opinie werd uitgesproken tijden de Talkshow op de Jongerentop 010. Kijk de livestream onderaan dit artikel terug.

Jongeren in Nederland verkeren in een miserabele situatie. We worden cynisch de pampergeneratie genoemd, opgevoed door overbezorgde curlingouders. Weggezet als avocado-etende, havermelk-drinkende nietsnutten. Hierdoor zouden we een zorgeloos leven hebben geleid, en kunnen we nu niet met tegenslagen omgaan. 

Het is een giftig narratief dat iedere maatschappelijke discussie over leeftijd ondermijnt. Jonge mensen werken juist keihard. We ervaren een enorme prestatiedruk, want goed is niet meer goed genoeg. Al voor de coronacrisis ging het matig met millennials en Generatie Z. Deze pandemie maakte de vertekende sociale verhoudingen in Nederland pijnlijk zichtbaar.

Want nog voordat de beruchte tweede golf écht op gang kwam, werd er al een nationale zondebok aangewezen: jongeren. Mark Rutte en Hugo de Jonge waren er als de kippen bij om ons de les te lezen. We moesten gewoon stoppen met feesten – alsof dat het enige is waar jonge mensen om geven. Om feesten. Het geeft treffend de schijnrealiteit waarin politici zich soms begeven weer. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures