Ga naar de inhoud

Jongeren de schuld geven van besmettingen is populistisch gezwets

Ten onrechte worden jongeren weggezet als havermelk-drinkende nietsnutten, stelt Caspar van de Poel. In deze crisis dreigen ze massaal door het ijs te zakken, omdat hun belangen al jarenlang onderaan de politieke to-do-lijstjes bungelen.

Deze opinie werd uitgesproken tijden de Talkshow op de Jongerentop 010. Kijk de livestream onderaan dit artikel terug.

Jongeren in Nederland verkeren in een miserabele situatie. We worden cynisch de pampergeneratie genoemd, opgevoed door overbezorgde curlingouders. Weggezet als avocado-etende, havermelk-drinkende nietsnutten. Hierdoor zouden we een zorgeloos leven hebben geleid, en kunnen we nu niet met tegenslagen omgaan. 

Het is een giftig narratief dat iedere maatschappelijke discussie over leeftijd ondermijnt. Jonge mensen werken juist keihard. We ervaren een enorme prestatiedruk, want goed is niet meer goed genoeg. Al voor de coronacrisis ging het matig met millennials en Generatie Z. Deze pandemie maakte de vertekende sociale verhoudingen in Nederland pijnlijk zichtbaar.

Want nog voordat de beruchte tweede golf écht op gang kwam, werd er al een nationale zondebok aangewezen: jongeren. Mark Rutte en Hugo de Jonge waren er als de kippen bij om ons de les te lezen. We moesten gewoon stoppen met feesten – alsof dat het enige is waar jonge mensen om geven. Om feesten. Het geeft treffend de schijnrealiteit waarin politici zich soms begeven weer. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam