Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Deze opinie werd uitgesproken tijden de Talkshow op de Jongerentop 010. Kijk de livestream onderaan dit artikel terug.

Jongeren in Nederland verkeren in een miserabele situatie. We worden cynisch de pampergeneratie genoemd, opgevoed door overbezorgde curlingouders. Weggezet als avocado-etende, havermelk-drinkende nietsnutten. Hierdoor zouden we een zorgeloos leven hebben geleid, en kunnen we nu niet met tegenslagen omgaan. 

Het is een giftig narratief dat iedere maatschappelijke discussie over leeftijd ondermijnt. Jonge mensen werken juist keihard. We ervaren een enorme prestatiedruk, want goed is niet meer goed genoeg. Al voor de coronacrisis ging het matig met millennials en Generatie Z. Deze pandemie maakte de vertekende sociale verhoudingen in Nederland pijnlijk zichtbaar.

Want nog voordat de beruchte tweede golf écht op gang kwam, werd er al een nationale zondebok aangewezen: jongeren. Mark Rutte en Hugo de Jonge waren er als de kippen bij om ons de les te lezen. We moesten gewoon stoppen met feesten – alsof dat het enige is waar jonge mensen om geven. Om feesten. Het geeft treffend de schijnrealiteit waarin politici zich soms begeven weer. 

Keer op keer geraakt

Rutte en De Jonge leken zich namelijk niet bewust van de haast dystopische situatie die zij voor jongeren hebben gecreëerd. Want hoewel jonge mensen inderdaad oververtegenwoordigd zijn in de besmettingscijfers, is hen de schuld geven niet meer dan populistisch gezwets. Zij zijn namelijk slachtoffer van jarenlang wispelturig politiek beleid dan hen keer op keer raakt. Hierdoor zijn jonge mensen simpelweg niet opgewassen tegen een maatschappelijke crisis of economische laagconjunctuur.

Eén van de grootste problemen waar jongeren mee worstelen is de arbeidsmarkt. Die is veel te ver geflexibiliseerd. Leuk voor werkgevers, maar niet voor werknemers. Zij krijgen veelal een flexcontract, voor bepaalde tijd of met nul uren. Het voordeel: zo kunnen werkgevers makkelijk van ze af in zware tijden. Het zijn meestal jongeren die  met flexcontracten zitten en zij werken vaker in sectoren die hard geraakt worden door corona, zoals de horeca. Het is dus geen wonder dat de jeugdwerkloosheid rap steeg begin dit jaar. 

Het andere grote pijnpunt voor jongeren, is de huizenmarkt. Die zit muurvast, zeker voor starters. Er zijn decennialang structureel te weinig huizen gebouwd, waardoor er nu een tekort is. Jonge mensen vallen tussen wal en schip: te arm om in de private sector te huren, te jong om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning – de wachttijden zijn namelijk extreem lang. Hierdoor zijn jonge mensen langer aangewezen op studentenwoningen, ofwel: krappe huizen waarin het coronavirus zich snel verspreidt.

Gedemoniseerd

Deze twee zaken zijn pas het topje van de ijsberg – om over bijvoorbeeld het leenstelsel maar te zwijgen. Dit soort structurele problemen ten nadele van recente generaties etteren al jaren voort. Tel hier een economische crisis bij op die jongeren onevenredig hard raakt, en je kunt je misschien voorstellen waarom het oneerlijk is om nu beschuldigend naar jongeren te wijzen. Toch gebeurde dit. En niet alleen vanuit de landelijke politiek werden jongeren gedemoniseerd. Ook burgemeester Aboutaleb maakte zich hier schuldig aan. 

Want afgeven op het gedrag van jongeren had zelfs in Rotterdam prioriteit. Meermaals werd Aboutaleb boos op feestende studenten. Op 1 augustus kreeg ik als student aan de Erasmus Universiteit zelfs een e-mail, met als onderwerp ‘houd je aan de COVID-19-regels’. Met vriendelijke groet: Ahmed Aboutaleb. Het was goed bedoeld, maar misplaatst en niet productief. Andere problemen werden namelijk genegeerd en niet gelegitimeerd. 

Want in Rotterdam was intussen afstand houden op veel plekken onmogelijk en de mondkapjesplicht wordt niet gehandhaafd. Ook wist de gemeente niet goed te anticiperen op publiekstrekkers zoals Black Friday. De periode van kerstinkopen was ongetwijfeld ook op een ramp uitgedraaid, met overvolle winkelstraten en consumenten zonder mondkapje. Gelukkig brachten nieuwe nationale maatregelen op het laatste moment uitweg voor de gemeente.

Make it Meppel

Toch is het geen verrassing dat Aboutaleb zich lastig weet te verhouden tot jongeren. Zijn opvattingen staan vaker haaks op behoeftes van jonge mensen. Omdat veiligheid zijn stokpaardje is, krijgt het Rotterdamse nachtleven weinig kansen. Het ooit legendarische Rotterdamse nachtleven is de afgelopen jaren uitgekleed. In 2010 werd Rotterdam gekscherend omgedoopt tot ‘Meppel aan de Maas’ en de slogan ‘Rotterdam. Make it happen’ werd ‘Rotterdam. Make it Meppel.’ Ik ben vorig jaar in Meppel geweest en geloof mij, dat is geenszins een compliment.

“De belangen van jonge mensen staan al jarenlang onderaan politieke to-do lijstjes, dat moet dringend veranderen”

Intussen dreigen jongeren massaal door het ijs te zakken. Deels door het politieke beleid van de afgelopen jaren en deels door de coronacrisis. De GGZ waarschuwt dat zij zich zorgen maken om jonge mensen. Zij lijden namelijk steeds vaker aan stress- en depressieklachten. Toch staan de belangen van jonge mensen al jarenlang onderaan politieke to-do lijstjes. En dat moet dringend veranderen.

Dat begint met menselijkheid, empathie en compassie. En vervolgens: keihard aanpakken van de flexibele arbeidsmarkt en huizenmarkt. Zorg voor een arbeidsmarkt met meer zekerheden en pak huisjesmelkers aan. Vergoed studenten ook voor de gemiste fysieke colleges – want online les gaat echt ten koste van de kwaliteit.

Rotterdammers hebben vertrouwen in Aboutaleb. Ik ondanks alles ook. Ik verwacht dat hij laat zien dat hij een burgemeester is voor alle Rotterdammers, dus ook voor jongeren. En ten slotte: er moeten meer jongeren de politiek in. Om te zorgen dat we goed gerepresenteerd zijn en dat iemand voor onze belangen strijdt.

Caspar van de Poel sprak deze opinie uit tijdens de Talkshow van Vers Beton op de Jongerentop010. Kijk ‘m hier terug:

Deze talkshow is mede mogelijk gemaakt door de Jongerentop010, georganiseerd door Stichting LOKAAL Rotterdam. Deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van het artikel. (Meer info)

Flexwonen

Lees meer

Woningzoeker in de particuliere huurmarkt stuit vaak op tijdelijke contracten

Onderzoek naar tijdelijke huurcontracten in de Rotterdamse vrije sector.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

1601720593624

Caspar van de Poel

Caspar van de Poel rondde dit jaar zijn Master Media Studies af aan de Erasmus Universiteit. 

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.