Ga naar de inhoud

Liever rust bewaren, dan cultuurinstellingen terecht subsidiëren?

Zo bedroevend slecht is het cultuurplanadvies 2021-2024 van de RRKC, dat het een haar scheelde of het moest helemaal overgedaan worden, stelt Rutger Wolfson van debatcentrum Arminius. En dat brengt de gemeente in een lastig parket. 

versbeton_opinierubriek-04
beeld: Michael van Kekem

Een motie die oproept om de cultuursubsidie aanvragen van dit jaar opnieuw te laten beoordelen door de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC), kwam slechts één stem tekort in de gemeenteraad van 26 november. De reacties van culturele instellingen zelf zijn ook keihard: de adviezen zijn vooringenomen, slecht geïnformeerd en inconsistent.

De meeste kritiek is terug te voeren op een ontwerpfout in het beoordelingsproces: het gebrek aan wederhoor. De instellingen hebben geen gelegenheid gekregen om te reageren op het advies van de RRKC. Dat leidt maar tot eindeloze welles-nietes-discussies, was waarschijnlijk het idee.

Maar de angst voor wederhoor die de RRKC lijkt te hebben, is onterecht. Alle Rijksfondsen hebben immers een bezwaar- en beroepsprocedure. Als voormalig commissievoorzitter bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie heb ik hier zelf ervaring mee. Een enkele keer werd een bezwaar tegen een advies dat wij hadden uitgebracht door een onafhankelijke commissie gegrond verklaard. Dan moesten wij ons werk overdoen. Na het meewegen van de bezwaren kwamen we tot een kwalitatief beter advies, waar de commissie zelf ook gelukkiger mee was. Logischerwijs kan een advies ook leiden tot een (hogere) subsidietoekenning.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Cultuurplan 2025-2028: “Het zegt wel iets over de kwaliteit van het advies in Rotterdam. Die is ondermaats”

  • Kunst en Cultuur

  Het adviesrapport voor het Cultuurplan, waarin staat welke Rotterdamse culturele instellingen hoeveel subsidie krijgen de komende vier jaar, is gepubliceerd. Er waren 140 aanvragen. Vers Beton vroeg vijf instellingen om een reactie op het advies. “Ik ben echt heel erg boos, de willekeur lijkt heel groot.”

 • ‘Stukjes’ oude Tramhuis

  • Kunst en Cultuur

  Wie laatst over het Eendrachtsplein liep, zag hoe het oude Tramhuis werd ontmanteld. Na een langdurige ijzeren omhelzing van bouwhekken met foto’s van weleer, wordt het de komende tijd gerestaureerd om terug te keren als stadswandelingenkiosk. Net als iedere Rotterdammer heeft ook Astrid Standhardt herinneringen aan het markante gebouwtje.

 • Winnaar Dutilhprijs: het verhaal van Leen Sanders, een Rotterdamse bokser in Auschwitz

  • Kunst en Cultuur

  De jury had een zware dobber aan de Dutilhprijs van 2024. Waar de één een absolute winnaar herkende, vond de ander dat het niet eens op de shortlist paste. Maar ze kwamen eruit: Erik Brouwer won met zijn boek Leen Sanders, een bokser die levens redde in Auschwitz.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures