Ga naar de inhoud

Liever rust bewaren, dan cultuurinstellingen terecht subsidiëren?

Zo bedroevend slecht is het cultuurplanadvies 2021-2024 van de RRKC, dat het een haar scheelde of het moest helemaal overgedaan worden, stelt Rutger Wolfson van debatcentrum Arminius. En dat brengt de gemeente in een lastig parket. 

versbeton_opinierubriek-04
beeld: Michael van Kekem

Een motie die oproept om de cultuursubsidie aanvragen van dit jaar opnieuw te laten beoordelen door de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC), kwam slechts één stem tekort in de gemeenteraad van 26 november. De reacties van culturele instellingen zelf zijn ook keihard: de adviezen zijn vooringenomen, slecht geïnformeerd en inconsistent.

De meeste kritiek is terug te voeren op een ontwerpfout in het beoordelingsproces: het gebrek aan wederhoor. De instellingen hebben geen gelegenheid gekregen om te reageren op het advies van de RRKC. Dat leidt maar tot eindeloze welles-nietes-discussies, was waarschijnlijk het idee.

Maar de angst voor wederhoor die de RRKC lijkt te hebben, is onterecht. Alle Rijksfondsen hebben immers een bezwaar- en beroepsprocedure. Als voormalig commissievoorzitter bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie heb ik hier zelf ervaring mee. Een enkele keer werd een bezwaar tegen een advies dat wij hadden uitgebracht door een onafhankelijke commissie gegrond verklaard. Dan moesten wij ons werk overdoen. Na het meewegen van de bezwaren kwamen we tot een kwalitatief beter advies, waar de commissie zelf ook gelukkiger mee was. Logischerwijs kan een advies ook leiden tot een (hogere) subsidietoekenning.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures