Ga naar de inhoud

Muziekjournalist Jasper Willems: “De Rotterdamse muziekscene is uniek in Nederland” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Hoewel het ene na het andere poppodium uit de stad verdween, is de Rotterdamse muziekscene bijzonder levendig en uniek. Dat beschrijft muziekjournalist Jasper Willems in zijn boek Rotterdam Goddamn, An Outsider’s Testimony. Robin van Essel sprak hem over muzikale kliekjes, over wat Rotterdamse artiesten zo eigenzinnig maakt en over hoe het is om als buitenstaander een plek te vinden in Rotterdam. “Rotterdam is niet gezellig op de Brabantse manier.”

_FFH1661_roodkapje
beeld: Frank Hanswijk

Op zaterdagavond 1 juni 2013 stond toenmalig wethouder Korrie Louwes in club Corso aan de Kruiskade, om aan te kondigen welk plan de miljoenensubsidie vanuit het beruchte, inmiddels opgeheven jaarlijkse Stadsinitiatief zou krijgen. Het winnende initiatief: een pop-up schaatsbaan. Popkantoor, een ambitieus plan voor een groot poppodium aan de Westblaak, eindigde met iets meer dan 5.300 stemmen als vierde in de race. Het was destijds de zoveelste tegenvaller voor Rotterdamse liefhebbers van livemuziek, na het verdwijnen van poppodia als Nighttown (in 2006) en opvolger WATT (in 2010), Waterfront (in 2010), Heidegger (in 2011), Exit (in 2011) en De Nieuwe Oogst (in 2012). Corso zelf zou twee maanden na die avond faillissement aanvragen. Oorzaken waren legio: popmuziek werd in de subsidieronde van 2012 hard gekort, de techniek, logistiek en isolatie van diverse zalen waren achterhaald, er waren complexe bestuursstructuren opgetuigd en belangen tussen betrokken partijen botsten. De problemen met poppodia leverde de Rotterdamse muziekscene landelijk het predicaat ‘zorgenkindje’ op.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam