Ga naar de inhoud

Muziekjournalist Jasper Willems: “De Rotterdamse muziekscene is uniek in Nederland” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Hoewel het ene na het andere poppodium uit de stad verdween, is de Rotterdamse muziekscene bijzonder levendig en uniek. Dat beschrijft muziekjournalist Jasper Willems in zijn boek Rotterdam Goddamn, An Outsider’s Testimony. Robin van Essel sprak hem over muzikale kliekjes, over wat Rotterdamse artiesten zo eigenzinnig maakt en over hoe het is om als buitenstaander een plek te vinden in Rotterdam. “Rotterdam is niet gezellig op de Brabantse manier.”

_FFH1661_roodkapje
beeld: Frank Hanswijk

Op zaterdagavond 1 juni 2013 stond toenmalig wethouder Korrie Louwes in club Corso aan de Kruiskade, om aan te kondigen welk plan de miljoenensubsidie vanuit het beruchte, inmiddels opgeheven jaarlijkse Stadsinitiatief zou krijgen. Het winnende initiatief: een pop-up schaatsbaan. Popkantoor, een ambitieus plan voor een groot poppodium aan de Westblaak, eindigde met iets meer dan 5.300 stemmen als vierde in de race. Het was destijds de zoveelste tegenvaller voor Rotterdamse liefhebbers van livemuziek, na het verdwijnen van poppodia als Nighttown (in 2006) en opvolger WATT (in 2010), Waterfront (in 2010), Heidegger (in 2011), Exit (in 2011) en De Nieuwe Oogst (in 2012). Corso zelf zou twee maanden na die avond faillissement aanvragen. Oorzaken waren legio: popmuziek werd in de subsidieronde van 2012 hard gekort, de techniek, logistiek en isolatie van diverse zalen waren achterhaald, er waren complexe bestuursstructuren opgetuigd en belangen tussen betrokken partijen botsten. De problemen met poppodia leverde de Rotterdamse muziekscene landelijk het predicaat ‘zorgenkindje’ op.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures