Ga naar de inhoud

“Oog voor diversiteit? Zorg dan ook voor mbo’ers ín je organisatie” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Dat de culturele sector diverser moet, is iets wat de afgelopen jaren steeds meer naar voren komt. Daarbij ligt de focus vooral op culturele diversiteit. Onderbelicht blijft dat de cultuursector moeite heeft om publiek met een mbo-achtergrond de zalen in te krijgen. Negen culturele instellingen in Rotterdam proberen daar wat aan te doen.

mbo_cultuurscene_sfeer_lvd_5
beeld: Loes van Duijvendijk

Zo’n 40 mbo-studenten werken op moment aan de theatrale filmproductie Astro Angels bij Theater Rotterdam. Dit is een van de negen culturele instellingen die de komende jaren inzetten op cultuureducatie op mbo-opleidingen, en dat in de cultuurplannen van 2021-2024 opgenomen hebben. Momenteel ëxperimenteren de instellingen daarom met creatieve manieren om cultuuronderwijs aan Rotterdamse mbo’ers aan te bieden. 

De groep mbo’ers is vrij groot. In Rotterdam volgen jaarlijks zo’n 59.000 studenten een mbo-opleiding. Iets meer dan 20.000 van hen, wonen ook echt in de stad. Als het gaat over meer diversiteit in de cultuursector (en overigens ook op andere plekken) lag de focus tot nu toe vooral op culturele achtergrond. Het opleidingsniveau speelde in debatten nog geen grote rol. Terwijl juist mbo’ers de weg naar culturele instellingen in de stad moeilijk vinden, en andersom ook. Het gebrek aan aanvragen gericht op mbo’ers, was bijvoorbeeld voor Fonds21 al om in 2017 aanleiding om te gaan kijken hoe instellingen en mbo’ers door heel het land elkaar beter konden vinden. 

Kijkend naar onderzoek van Rotterdam Festivals zijn de mensen die culturele instellingen bezoeken inderdaad vaker hbo, of wo geschoold. Vorig jaar maakten verschillende instanties uit de Rotterdamse culturele sector duidelijk dat ze intensiever willen samenwerken met studenten uit het mbo. Negen culturele instellingen vormen sinds die tijd de werkgroep mbo cultuur & praktijk. Samen gaan ze in gesprek over hoe ze een betere aansluiting kunnen vinden met mbo’ers. En hoe de studenten en de instellingen elkaar beter kunnen leren kennen. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam