Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
mbo_cultuurscene_sfeer_lvd_5
Beeld door: beeld: Loes van Duijvendijk

Zo’n 40 mbo-studenten werken op moment aan de theatrale filmproductie Astro Angels bij Theater Rotterdam. Dit is een van de negen culturele instellingen1 die de komende jaren inzetten op cultuureducatie op mbo-opleidingen, en dat in de cultuurplannen van 2021-2024 opgenomen hebben. Momenteel ëxperimenteren de instellingen daarom met creatieve manieren om cultuuronderwijs aan Rotterdamse mbo’ers aan te bieden. 

De groep mbo’ers is vrij groot. In Rotterdam volgen jaarlijks zo’n 59.000 studenten een mbo-opleiding. Iets meer dan 20.000 van hen, wonen ook echt in de stad. Als het gaat over meer diversiteit in de cultuursector (en overigens ook op andere plekken) lag de focus tot nu toe vooral op culturele achtergrond. Het opleidingsniveau speelde in debatten nog geen grote rol. Terwijl juist mbo’ers de weg naar culturele instellingen in de stad moeilijk vinden, en andersom ook. Het gebrek aan aanvragen gericht op mbo’ers, was bijvoorbeeld voor Fonds21 al om in 2017 aanleiding om te gaan kijken hoe instellingen en mbo’ers door heel het land elkaar beter konden vinden. 

Kijkend naar onderzoek van Rotterdam Festivals zijn de mensen die culturele instellingen bezoeken inderdaad vaker hbo, of wo geschoold. Vorig jaar maakten verschillende instanties uit de Rotterdamse culturele sector duidelijk dat ze intensiever willen samenwerken met studenten uit het mbo. Negen culturele instellingen vormen sinds die tijd de werkgroep mbo cultuur & praktijk. Samen gaan ze in gesprek over hoe ze een betere aansluiting kunnen vinden met mbo’ers. En hoe de studenten en de instellingen elkaar beter kunnen leren kennen. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. De negen instellingen zijn: Witte de With Center for Contemporary Art/MELLY, TENT, Theater Rotterdam, Museum Boijmans van Beuningen, Theater Hofplein, Internationaal Film Festival Rotterdam, Onderwaterproducties, SKVR en MAAS. ↩︎
  2. Dit zijn gezelschappen die opgenomen zijn in de Culturele Basis Infrastructuur en landelijke cultuursubsidie ontvangen. ↩︎
Sanneprofielfoto

Sanne Poot

Sanne Poot (1992) is zzp’er en noemt zichzelf ‘mediamaker’ – want journalist, eindredacteur, verslaggever, contentmanager en camjo is zo’n mond vol. Ze werd geboren in Bogotá, Colombia en groeide op in Vlaardingen (“óók 010”). Tijdens haar studie Journalistiek woonde ze in Utrecht, maar na haar afstuderen wilde ze niets liever dan terug naar Rotterdam. Sanne woont nu al weer zo’n zes jaar in Noord.

Profiel-pagina
DSC_8616

Loes van Duijvendijk

Fotograaf

Loes van Duijvendijk (1987) is architectuur en landschapsfotograaf. In haar fotografisch werk onderzoekt zij aandachtig de beeldtaal in de stedelijke en natuurlijke omgeving. Geïnspireerd en gefascineerd door plekken die altijd in transformatie zijn, gaat zij op zoek naar unieke details, lichtinvallen en verrassende constructies. Haar werk is een persoonlijke en poëtische vertaling van haar ervaring tijdens dit proces. De relatie tussen fotografie en de perceptie van ruimte speelt dan ook een belangrijke rol.

Profiel-pagina