Met het net opgeleverde woongebouw Startmotor is Rotterdam-Zuid 560 woningen rijker. Speciaal voor “startende jongeren die zelfstandig willen wonen maar ook onderdeel willen zijn van een gemeenschap”, aldus de bedenker van het woonconcept. Maar of de prijs van de studio’s ook fair is, is nogal afhankelijk van wie er huurt.
“Het dna van Rotterdam is dat van een arbeidersstad: verplegers, politieagenten, leerkrachten. Mbo’ers moeten hier altijd terecht kunnen”, zo liet voormalig directeur Stadsontwikkeling bij de gemeente Emile Klep vorig jaar optekenen in een discussie over problemen op de woningmarkt. “Ik zie dat dit in beleidsvoornemens diep verankerd zit.”
Kan deze doelgroep inderdaad altijd in Rotterdam terecht? Het huidige college spreekt liever van ‘middeninkomens’ in plaats van arbeiders. Maar als je net je Mbo-opleiding hebt afgerond en de woningmarkt op gaat, verdien je vaak nog geen middeninkomen. En is de (kale) huur tussen de 737 en 1040 euro per maand (prijspeil 2020) te hoog gegrepen. Tot 2010 was er voor deze doelgroep dan ook volkshuisvestingsbeleid (de ‘V’ in het Ministerie van VROM). Sinds dat ministerie opgeheven werd, is de ‘woningmarkt’ verantwoordelijk. Minister Blok van Wonen snoerde de financiële positie van woningcorporaties aan met de verhuurderheffing: de markt moest het maar overnemen. Het resultaat is dat het woningtekort enorm is opgelopen.
Nog geen reactie — begin de discussie!