Ga naar de inhoud

Startmotor: All-inclusive wonen met een contract dat niet helemaal deugt

Met het net opgeleverde woongebouw Startmotor is Rotterdam-Zuid 560 woningen rijker. Speciaal voor “startende jongeren die zelfstandig willen wonen maar ook onderdeel willen zijn van een gemeenschap”, aldus de bedenker van het woonconcept. Maar of de prijs van de studio’s ook fair is, is nogal afhankelijk van wie er huurt.


_FFH1316

beeld: Frank Hanswijk

“Het dna van Rotterdam is dat van een arbeidersstad: verplegers, politieagenten, leerkrachten. Mbo’ers moeten hier altijd terecht kunnen”, zo liet voormalig directeur Stadsontwikkeling bij de gemeente Emile Klep vorig jaar optekenen in een discussie over problemen op de woningmarkt. “Ik zie dat dit in beleidsvoornemens diep verankerd zit.” 

Kan deze doelgroep inderdaad altijd in Rotterdam terecht? Het huidige college spreekt liever van ‘middeninkomens’ in plaats van arbeiders. Maar als je net je Mbo-opleiding hebt afgerond en de woningmarkt op gaat, verdien je vaak nog geen middeninkomen. En is de (kale) huur tussen de 737 en 1040 euro per maand (prijspeil 2020) te hoog gegrepen. Tot 2010 was er voor deze doelgroep dan ook volkshuisvestingsbeleid (de ‘V’ in het Ministerie van VROM). Sinds dat ministerie opgeheven werd, is de ‘woningmarkt’ verantwoordelijk. Minister Blok van Wonen snoerde de financiële positie van woningcorporaties aan met de verhuurderheffing: de markt moest het maar overnemen. Het resultaat is dat het woningtekort enorm is opgelopen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het Grondstoffenstation op het Afrikaanderplein is zoveel meer dan een afvalinzamelingsgebouw

  • Architectuurkritiek

  Het Grondstoffenstation op het Afrikaanderplein is genomineerd voor de Rotterdam Architectuurprijs. Reden voor Teun van den Ende om zich in de reuring van de Afrikaandermarkt te begeven. Daar trof hij een familiale microkosmos waarin de medewerkers van het Grondstoffenstation een vertrouwd gezicht vormen voor de bewoners. En kreeg hij na vijf minuten al een tasje roti in de handen geduwd.

 • Fietsend heen, slapen in een bunker, metro terug: wordt Hoek van Holland het Bloemendaal van Rotterdam?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Het landschap tussen het dorp Hoek van Holland en de kust werd lang aan haar lot overgelaten, maar ondergaat nu geleidelijk een metamorfose. Tegenwoordig vind je in de kustzone hippe restaurantjes, cafés en – verscholen in het duin – een vakantiewoning in een Duitse oorlogsbunker. Vers Beton nam een kijkje.

 • Gebouw Babel is het zachtaardige antwoord op de harde woontoren

  • Architectuurkritiek

  De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in woontoren Babel aan de Lloydpier. Robert-Jan de Kort maakt de balans op en noemt het “een zachte toren, als tegenhanger van alle ‘harde’ woontorens waaraan Rotterdam lijkt te zijn overgeleverd.” Een architectuurkritiek.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Ervaar de Rotterdamse architectuur van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Tijdens de derde editie van de Dag én Nacht van de Architectuur zijn er verschillende activiteiten op ruim 30 locaties in de stad. Architecten, gidsen, bewoners en kunstenaars laten je op zaterdag 15 juni de stad zien vanuit frisse en vernieuwende perspectieven met tours, workshops, muziek, film en optredens.

  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam