Ga naar de inhoud

Startmotor: All-inclusive wonen met een contract dat niet helemaal deugt

Met het net opgeleverde woongebouw Startmotor is Rotterdam-Zuid 560 woningen rijker. Speciaal voor “startende jongeren die zelfstandig willen wonen maar ook onderdeel willen zijn van een gemeenschap”, aldus de bedenker van het woonconcept. Maar of de prijs van de studio’s ook fair is, is nogal afhankelijk van wie er huurt.


_FFH1316

beeld: Frank Hanswijk

“Het dna van Rotterdam is dat van een arbeidersstad: verplegers, politieagenten, leerkrachten. Mbo’ers moeten hier altijd terecht kunnen”, zo liet voormalig directeur Stadsontwikkeling bij de gemeente Emile Klep vorig jaar optekenen in een discussie over problemen op de woningmarkt. “Ik zie dat dit in beleidsvoornemens diep verankerd zit.” 

Kan deze doelgroep inderdaad altijd in Rotterdam terecht? Het huidige college spreekt liever van ‘middeninkomens’ in plaats van arbeiders. Maar als je net je Mbo-opleiding hebt afgerond en de woningmarkt op gaat, verdien je vaak nog geen middeninkomen. En is de (kale) huur tussen de 737 en 1040 euro per maand (prijspeil 2020) te hoog gegrepen. Tot 2010 was er voor deze doelgroep dan ook volkshuisvestingsbeleid (de ‘V’ in het Ministerie van VROM). Sinds dat ministerie opgeheven werd, is de ‘woningmarkt’ verantwoordelijk. Minister Blok van Wonen snoerde de financiële positie van woningcorporaties aan met de verhuurderheffing: de markt moest het maar overnemen. Het resultaat is dat het woningtekort enorm is opgelopen.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures