Ga naar de inhoud

Steekincidenten onder jongeren: “Wijkagenten zouden meer in de onlinecultuur moeten duiken” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De opkomst van steekincidenten onder Rotterdamse jongeren wordt vaak gekoppeld aan de opkomst van drillmuziek. Maar die link blijkt beperkt, volgens een criminoloog en twee filmmakers. Erachter schuilt een groter probleem: “De druk komt van sociale media.”

CK2A8287
beeld: Fleur Beerthuis

Onderuitgezakt maar geïnteresseerd horen de hoofdrolspelers van de nieuwe film van Reggery Gravenbeek de vragen van de filmmakers aan. “Hoe kleedt Willem zichzelf?”, vraagt regisseur Rien Bexkens aan de 19-jarige Melvin Edmund. Wekelijks komen de filmmakers, trainingsacteurs en acteurs in spe samen in theater Zuidplein om te oefenen voor hun nieuwe film. Een film waarin steekincidenten een belangrijke rol spelen.

“We wilden een film maken die de valkuilen van het straatleven laat zien”, vertelt Gravenbeek. Hij maakt de film samen met regisseur Rien Bexkens, schrijvers Boyd Grund, Sandro Lima en Dennis Rudge. De jongens die in de film spelen kent Gravenbeek via zijn werk bij Team Enkelband, een organisatie die vroegtijdige schoolverlaters en ex-gedetineerden begeleidt. “We zagen dat het aantal steekincidenten in Rotterdam-Zuid toenam. Sommige jongens zijn heel jong als ze er mee te maken krijgen. Een film kan veel van die jongeren bereiken”, vertelt Bexkens.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Wie bekommert zich om de 2.500 kinderen die met toestemming van school thuiszitten?

    • Samenleving en zorg

    Vorig schooljaar gingen zo’n 2.500 leerplichtige Rotterdamse kinderen geoorloofd niet naar school. Deze thuiszitters staan op de wachtlijst voor zorg of speciaal onderwijs. Gemiddeld zitten ze zestig weken thuis, vaak zonder enig contact met school. Een schending van het recht op onderwijs volgens kinderombudsvrouw Stans Goudsmit. “Kinderen worden als een hete aardappel doorgeschoven.”

  • “Mama houdt niet van ons” – voorstelling over toeslagenkinderen grijpt je naar de keel

    • Kunst en Cultuur

    Tot op de dag van vandaag kampen de slachtoffers van het toeslagenschandaal met de naweeën ervan. Dat blijkt ook tijdens Verloren Jeugd, een theatervoorstelling over uithuisgeplaatste toeslagenkinderen die maar weinig bezoekers onbewogen laat. Zo ook Astrid Standhardt. (Let op: spoilers!)

  • “Er komt toch niemand op mijn uitvaart” – eenzaamheid in Rotterdam

    • Human interest

    Eenzaamheid onder ouderen is een probleem in Rotterdam. Om daar iets aan te doen, bezocht Jaap Versluis jarenlang Rob, die zijn laatste jaren sleet in een verpleeghuis in Schiebroek. Er bloeit een bijzondere vriendschap op, waarin Jaap vooral fungeert als praatpaal.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On Monday 28 October platform for city culture De Dépendance welcomes economist and author Grace Blakeley at Arminius, Rotterdam on the occasion of her book ‘Vulture Capitalism’.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Op vrijdag 15 november 2024 organiseert AIR de 10e editie van dé jaarlijkse Rotterdamse werkplaats van het stadmaken: het Stadmakerscongres 2024. Dit keer in Theater Zuidplein.

    Venue: Theater Zuidplein
    Datum:
  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam