Ga naar de inhoud

Steekincidenten onder jongeren: “Wijkagenten zouden meer in de onlinecultuur moeten duiken” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De opkomst van steekincidenten onder Rotterdamse jongeren wordt vaak gekoppeld aan de opkomst van drillmuziek. Maar die link blijkt beperkt, volgens een criminoloog en twee filmmakers. Erachter schuilt een groter probleem: “De druk komt van sociale media.”

CK2A8287
beeld: Fleur Beerthuis

Onderuitgezakt maar geïnteresseerd horen de hoofdrolspelers van de nieuwe film van Reggery Gravenbeek de vragen van de filmmakers aan. “Hoe kleedt Willem zichzelf?”, vraagt regisseur Rien Bexkens aan de 19-jarige Melvin Edmund. Wekelijks komen de filmmakers, trainingsacteurs en acteurs in spe samen in theater Zuidplein om te oefenen voor hun nieuwe film. Een film waarin steekincidenten een belangrijke rol spelen.

“We wilden een film maken die de valkuilen van het straatleven laat zien”, vertelt Gravenbeek. Hij maakt de film samen met regisseur Rien Bexkens, schrijvers Boyd Grund, Sandro Lima en Dennis Rudge. De jongens die in de film spelen kent Gravenbeek via zijn werk bij Team Enkelband, een organisatie die vroegtijdige schoolverlaters en ex-gedetineerden begeleidt. “We zagen dat het aantal steekincidenten in Rotterdam-Zuid toenam. Sommige jongens zijn heel jong als ze er mee te maken krijgen. Een film kan veel van die jongeren bereiken”, vertelt Bexkens.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam