Ga naar de inhoud

Weer protest tegen sloop: wanneer luistert Rotterdam eens naar huidige bewoners?

De Fazantstraat en Vogelbuurt in Charlois worden aangepakt, deels om problemen met malafide verhuurders op te lossen. “Het is pijnlijk en zorgwekkend dat de gemeente blijkbaar niet weet hoe ze problemen moet aanpakken zonder goedwillende bewoners weg te jagen”, betoogt Gwen van Eijk.

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

De strijd om de Tweebosbuurt is nog niet beslist, of de volgende dient zich aan. In de Fazantstraat en de Vogelbuurt in Carnisse, Charlois verschijnen steeds meer posters achter de ramen met teksten als “Wij blijven!” en “Slopen? Bezopen!”. Voor deze straten heeft de gemeente het plan om 342 portiekwoningen te vervangen door 42 eengezinswoningen en 118 grotere appartementen. Nog eens 51 woningen zullen worden samengevoegd tot grotere woningen. 

De nieuwe woningen krijgen een prijs in het met het midden en hogere segment, wat betekent dat de woningen voor de meeste huidige bewoners te duur zullen worden. En dus protesteren de bewoners. 

Maar waarom moeten zij eigenlijk weg? In de brief aan de gemeenteraad schrijft het college van B&W dat het doel van de herstructurering is om een wijk te creëren waar het prettig wonen is “voor nieuwe bewoners maar in de eerste plaats voor de huidige bewoners en sociale stijgers” (cursief toegevoegd). Toch geldt dat blijkbaar niet voor de bewoners van de Fazantstraat, die alleen kunnen blijven als ze geld hebben voor de nieuwe duurdere woningen die gepland zijn. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam