Ga naar de inhoud

Wim de Klerk opende het Statencafé midden in de lockdown: “Nog altijd een goede keuze” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Veel ondernemers in de horeca dreigen failliet te gaan. Maar caféhouder Wim de Klerk (34) van Panenka’s sportbar, opende in deze tijd juist een grand café in Rotterdam Blijdorp, vijf dagen voor de tweede lockdown. Hoe is het om ten tijde van de coronapandemie een horeca-onderneming te beginnen en vindt hij het achteraf nog steeds een verstandige keuze?

Wim de Klerk_1
beeld: Marcella Homsma

Het is stil in Rotterdam Blijdorp als ik een afspraak heb bij het Statencafé. Het enige geluid komt van de auto’s die voorbij racen. Op de hoek van de Statensingel zie ik een pand in verbouwing met grote ramen. Mede-eigenaar Wim de Klerk staat voor de deur en houdt een praatje met wat geïnteresseerde buurtbewoners die in de rij staan voor een maaltijd of koffie to go. Het is de enige plek die leeft op deze vrijdagmiddag. 

Wim nodigt mij mee naar binnen te gaan en terwijl wij door de deur lopen vraag ik mezelf af hoe het hier op een doodnormale vrijdagmiddag uit zal hebben gezien, zonder de corona-maatregelen. Precies een week lang, van 8 oktober tot en met de lockdown op 13 oktober zat het hier vol met klanten, die gezellig een drankje kwamen doen. Zo’n gevuld café kun je je nu bijna niet voorstellen in deze onvoorspelbare corona tijd. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam