Veel ondernemers in de horeca dreigen failliet te gaan. Maar caféhouder Wim de Klerk (34) van Panenka’s sportbar, opende in deze tijd juist een grand café in Rotterdam Blijdorp, vijf dagen voor de tweede lockdown. Hoe is het om ten tijde van de coronapandemie een horeca-onderneming te beginnen en vindt hij het achteraf nog steeds een verstandige keuze?
Het is stil in Rotterdam Blijdorp als ik een afspraak heb bij het Statencafé. Het enige geluid komt van de auto’s die voorbij racen. Op de hoek van de Statensingel zie ik een pand in verbouwing met grote ramen. Mede-eigenaar Wim de Klerk staat voor de deur en houdt een praatje met wat geïnteresseerde buurtbewoners die in de rij staan voor een maaltijd of koffie to go. Het is de enige plek die leeft op deze vrijdagmiddag.
Wim nodigt mij mee naar binnen te gaan en terwijl wij door de deur lopen vraag ik mezelf af hoe het hier op een doodnormale vrijdagmiddag uit zal hebben gezien, zonder de corona-maatregelen. Precies een week lang, van 8 oktober tot en met de lockdown op 13 oktober zat het hier vol met klanten, die gezellig een drankje kwamen doen. Zo’n gevuld café kun je je nu bijna niet voorstellen in deze onvoorspelbare corona tijd.
Nog geen reactie — begin de discussie!