Ga naar de inhoud

De derde termijn van Aboutaleb laat zien dat een gekozen burgemeester geen goed idee is

Het idee van een democratisch gekozen burgemeester doet het al jaren erg goed in de peilingen. Maar volgens politiek filosoof Jamie van der Klaauw laat het verhaal van Ahmed Aboutaleb zien dat een door het volk verkozen burgemeester niet per se een goed idee is. 

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

Hoewel Ahmed Aboutaleb momenteel om medische redenen uit de running is, zal op 5 januari 2021 officieel zijn derde termijn als burgemeester van Rotterdam ingaan. De burgemeester, die vorig jaar zijn tienjarig jubileum vierde, is niet de eerste Rotterdamse burgemeester die een derde termijn aangaat. Voor de Tweede Wereldoorlog was dit vrij gebruikelijk, en ook na de oorlog bekleedde Bram Peper het ambt drie termijnen lang. Rotterdam houdt sowieso van zijn burgemeesters, de laatste keer dat een burgemeester het er minder dan tien jaar volhield is alweer zo’n veertig jaar geleden.

Toch klinkt er landelijk al tijden een hardnekkige kritiek: deze burgemeesters zijn namelijk niet direct door het volk gekozen, maar worden op dit moment door de gemeenteraad voorgedragen en vervolgens door de Kroon benoemd. Nu de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 snel naderen, is het goed om even bij deze veelgehoorde kritiek stil te staan. Want is het eigenlijk wel zo’n goed idee, een gekozen burgemeester?

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam