Ga naar de inhoud

De derde termijn van Aboutaleb laat zien dat een gekozen burgemeester geen goed idee is

Het idee van een democratisch gekozen burgemeester doet het al jaren erg goed in de peilingen. Maar volgens politiek filosoof Jamie van der Klaauw laat het verhaal van Ahmed Aboutaleb zien dat een door het volk verkozen burgemeester niet per se een goed idee is. 

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

Hoewel Ahmed Aboutaleb momenteel om medische redenen uit de running is, zal op 5 januari 2021 officieel zijn derde termijn als burgemeester van Rotterdam ingaan. De burgemeester, die vorig jaar zijn tienjarig jubileum vierde, is niet de eerste Rotterdamse burgemeester die een derde termijn aangaat. Voor de Tweede Wereldoorlog was dit vrij gebruikelijk, en ook na de oorlog bekleedde Bram Peper het ambt drie termijnen lang. Rotterdam houdt sowieso van zijn burgemeesters, de laatste keer dat een burgemeester het er minder dan tien jaar volhield is alweer zo’n veertig jaar geleden.

Toch klinkt er landelijk al tijden een hardnekkige kritiek: deze burgemeesters zijn namelijk niet direct door het volk gekozen, maar worden op dit moment door de gemeenteraad voorgedragen en vervolgens door de Kroon benoemd. Nu de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 snel naderen, is het goed om even bij deze veelgehoorde kritiek stil te staan. Want is het eigenlijk wel zo’n goed idee, een gekozen burgemeester?

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam