Ga naar de inhoud

De Tweebos-‘affaire’

Ahmed Abdillahi en Mustapha Eaisaouiyen schrijven een columnserie als bewoners van de Rotterdamse Tweebosbuurt. Een reeks over verzet tegen de sloop van hun wijk en wat dit doet met de bewoners. Deze keer: de parallel tussen de Toeslagenaffaire en de Tweebosbuurt.

Tweebosbuurt Hilledijk 2020 05 16 foto Joke Schot (2)
beeld: Joke Schot

Tussen de Toeslagenaffaire, waarover het kabinet deze week aftrad, en onze Tweebosbuurt zijn meerdere overeenkomsten. Maar de belangrijkste is dat de burger en bewoner niet gehoord en niet serieus genomen wordt. 

Je zou verwachten dat de lessen uit de landelijke Toeslagenaffaire zich inmiddels als een olievlek richting de lagere overheden zouden hebben verspreid. De problemen binnen dit systeem van de Belastingdienst zijn immers niet pas recentelijk boven water gekomen. Maar het tegendeel is waar. Overheden zijn hardleers. Druk ze met de neus op de feiten en nog wensen zij de andere kant op te kijken. Het is struisvogelpolitiek. 

Zoals het indienen van een WOB-verzoek in de Toeslagenaffaire voor verrassingen zorgde, kan zo’n verzoek over de Tweebosbuurt ook nog wel eens verrassingen opleveren. 

Het Rotterdamse college inclusief Leefbaar Rotterdam dat de herstructurering van onze buurt steunt,  houdt namelijk standvastig vast aan besluiten waaraan onjuiste en onvolledige informatie ten grondslag heeft gelegen. Zo informeerde het college meerdere keren de gemeenteraad onvolledig en onjuist. Het meest recente voorbeeld is de brief van 24 november 2020 (inzake het stopzetten van de procesbegeleiding door Vestia) van het college aan de gemeenteraad zonder daarbij wederhoor te hebben toegepast. Zelfs als de oppositie de wethouder vraagt waarom hij de kant van de bewoners niet aangehoord heeft, geeft hij aan dat dat niet nodig was. Het zou ons echt werkelijk niet verbazen als de brief van het college aan de raad door een medewerker van Vestia geschreven is. 

Kunnen wij met z’n allen nog steeds volhouden dat sommige ambtenaren niet liegen? Binnenkort zullen wij een lijst met grove fouten, minder grove fouten en blunders in deze Tweebos-‘affaire’ publiceren. Op voorhand kunnen wij melden dat deze lijst lang zal zijn.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Ingezonden brief

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De column van Daphne Bakker afgelopen week deed wat stof opwaaien. Zo ontving de redactie een brief van Wouter Vanstiphout en Michelle Provoost van de Independent School for the City waarin zij reageren op het stuk van Bakker.

 • Een boek uitgeven over de architect van het gebouw dat je gaat slopen, heet in het Surinaams ‘dikatie’

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Daphne Bakker vraagt zich vertwijfeld af hoe het kan dat Nanne de Ru, sloper van Pompenburg, ook de uitgever is van een boek over de architect van het gebouw: Carel Weeber. Tijdens de boekpresentatie raakt ze verward: er wordt gefluisterd dat de sloop van Pompenburg niet doorgaat.

 • Ruim 460.000 Rotterdammers wonen in huizen met risico op oververhitting

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Huizen die hun hitte niet kwijt kunnen vormen een risico voor de gezondheid. Volgens de huidige bouweisen zouden deze woningen niet meer gebouwd mogen worden. Toch woont maar liefst 70% van de Rotterdammers in zo’n huis, waaronder bijna 70.000 ouderen voor wie hitte extra gevaarlijk is, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Investico.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures