Ga naar de inhoud

De Tweebos-‘affaire’

Ahmed Abdillahi en Mustapha Eaisaouiyen schrijven een columnserie als bewoners van de Rotterdamse Tweebosbuurt. Een reeks over verzet tegen de sloop van hun wijk en wat dit doet met de bewoners. Deze keer: de parallel tussen de Toeslagenaffaire en de Tweebosbuurt.

Tweebosbuurt Hilledijk 2020 05 16 foto Joke Schot (2)
beeld: Joke Schot

Tussen de Toeslagenaffaire, waarover het kabinet deze week aftrad, en onze Tweebosbuurt zijn meerdere overeenkomsten. Maar de belangrijkste is dat de burger en bewoner niet gehoord en niet serieus genomen wordt. 

Je zou verwachten dat de lessen uit de landelijke Toeslagenaffaire zich inmiddels als een olievlek richting de lagere overheden zouden hebben verspreid. De problemen binnen dit systeem van de Belastingdienst zijn immers niet pas recentelijk boven water gekomen. Maar het tegendeel is waar. Overheden zijn hardleers. Druk ze met de neus op de feiten en nog wensen zij de andere kant op te kijken. Het is struisvogelpolitiek. 

Zoals het indienen van een WOB-verzoek in de Toeslagenaffaire voor verrassingen zorgde, kan zo’n verzoek over de Tweebosbuurt ook nog wel eens verrassingen opleveren. 

Het Rotterdamse college inclusief Leefbaar Rotterdam dat de herstructurering van onze buurt steunt,  houdt namelijk standvastig vast aan besluiten waaraan onjuiste en onvolledige informatie ten grondslag heeft gelegen. Zo informeerde het college meerdere keren de gemeenteraad onvolledig en onjuist. Het meest recente voorbeeld is de brief van 24 november 2020 (inzake het stopzetten van de procesbegeleiding door Vestia) van het college aan de gemeenteraad zonder daarbij wederhoor te hebben toegepast. Zelfs als de oppositie de wethouder vraagt waarom hij de kant van de bewoners niet aangehoord heeft, geeft hij aan dat dat niet nodig was. Het zou ons echt werkelijk niet verbazen als de brief van het college aan de raad door een medewerker van Vestia geschreven is. 

Kunnen wij met z’n allen nog steeds volhouden dat sommige ambtenaren niet liegen? Binnenkort zullen wij een lijst met grove fouten, minder grove fouten en blunders in deze Tweebos-‘affaire’ publiceren. Op voorhand kunnen wij melden dat deze lijst lang zal zijn.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures