Ga naar de inhoud

Delfshaven in trek bij creatief ondernemers en kunstenaars maar hoe lang kunnen ze er nog terecht? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Voor creatievelingen is Delfshaven een prettige plek, maar atelierruimte wordt steeds schaarser. In deel twee in een drieluik over creatieve broedplaatsen in Rotterdam-West onderzoekt Ferrie Weeda deze ontwikkeling. “Tegen het geweld van de markt kunnen we niet opbieden.”

frame_2252
beeld: OPEN Rotterdam

Delfshaven oefent een grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars en creatief ondernemers. Volgens socioloog Yosha Wijngaarden, die onderzoek deed naar creatieve broedplaatsen, komt dat doordat Delfshaven heel uniek is – en tegelijkertijd ook helemaal niet. Veel kenmerken die Rotterdam-West aantrekkelijk maken voor creatievelingen, zijn namelijk identiek aan soortgelijke stedelijke gebieden wereldwijd. Maar wat dit stadsdeel volgens Wijngaarden wél bijzonder maakt, is dat het ‘Rotterdam in het klein’ is. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures