Ga naar de inhoud

Ecosoof Henk Oosterling over goede voornemens. “We moeten af van onze oude manier van denken” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het is de tijd van goede voornemens, maar hoe zorgen we er voor dat er ook echt iets verandert? Bart van der Zande bespreekt het met ecosoof Henk Oosterling. “Voor mij is elke dag als een nieuw jaar”.

ANGB202101227-2
beeld: Angeniet Berkers

Het jaar is gewisseld, dus hebben Rotterdammers zich weer massaal voorgenomen om zichzelf en hun stad te verbeteren. Het is niet verwonderlijk dat mensen zich met goede voornemens bezighouden. Vorig jaar zijn grote problemen blootgelegd, en we willen groen, gelijkwaardig en het liefst nog met een economie die werkt voor iedereen de coronacrisis uitkomen. De vraag is alleen: hoe krijgen we dat voor elkaar? Om geïnspireerd te raken, sprak ik over nieuwjaarsresoluties met de Rotterdamse filosoof Henk Oosterling. 

Eigenlijk is Oosterling zelf niet zo van de goede voornemens rond de jaarwisseling. “Voor mij is het elke dag nieuw jaar”, zegt hij. “Het is een illusie om te denken dat je al je ellende moet opsparen en het dan vervolgens met één goddelijke geste kan omzetten. Ik geloof wel dat goede voornemens als collectieve actie iets magisch kunnen hebben, maar mijn punt is dat je iedere dag kan beginnen met het nieuwe jaar. Op het nieuwe jaar wachten is hetzelfde als naar de politiek wijzen en zeggen dat zij het voor je moeten oplossen. Je schuift het voor je uit.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Shantie Singh: “Voor excuses is geen komma nodig, maar een punt”

  • Samenleving en zorg

  Het boek Na de komma gaat over de geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeid. Daar is maar weinig over bekend, ook omdat de koloniale autoriteiten haar gedeeltelijk uitwisten. Schrijver Shantie Singh was geraakt door wat het onderzoeken en optekenen van deze geschiedenis met haar ouders deed. “Ze voelden zich gezien.”

 • “Je hebt een goede zaak, maar we zitten wel in Rotterdam” – waarom de burger hier vaker verliest bij de rechter

  • Samenleving en zorg

  De rechtbank Rotterdam verklaarde de afgelopen jaren consequent minder zaken gegrond dan landelijk gemiddeld is in het bestuursrecht, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Open Rotterdam. Waarom kregen burgers hier minder vaak gelijk in zaken tegen de overheid? Vers Beton sprak diverse (oud-)rechters, bestuurskundigen, onderzoekers, advocaten en andere experts. 

 • Burger kreeg minst vaak gelijk bij rechtbank Rotterdam

  • Samenleving en zorg

  In Rotterdam kregen burgers in de rechtbank de afgelopen jaren minder vaak gelijk dan in de rest van Nederland, wanneer zij het niet eens waren met een beslissing van de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures