Ga naar de inhoud

Ecosoof Henk Oosterling over goede voornemens. “We moeten af van onze oude manier van denken” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het is de tijd van goede voornemens, maar hoe zorgen we er voor dat er ook echt iets verandert? Bart van der Zande bespreekt het met ecosoof Henk Oosterling. “Voor mij is elke dag als een nieuw jaar”.

ANGB202101227-2
beeld: Angeniet Berkers

Het jaar is gewisseld, dus hebben Rotterdammers zich weer massaal voorgenomen om zichzelf en hun stad te verbeteren. Het is niet verwonderlijk dat mensen zich met goede voornemens bezighouden. Vorig jaar zijn grote problemen blootgelegd, en we willen groen, gelijkwaardig en het liefst nog met een economie die werkt voor iedereen de coronacrisis uitkomen. De vraag is alleen: hoe krijgen we dat voor elkaar? Om geïnspireerd te raken, sprak ik over nieuwjaarsresoluties met de Rotterdamse filosoof Henk Oosterling. 

Eigenlijk is Oosterling zelf niet zo van de goede voornemens rond de jaarwisseling. “Voor mij is het elke dag nieuw jaar”, zegt hij. “Het is een illusie om te denken dat je al je ellende moet opsparen en het dan vervolgens met één goddelijke geste kan omzetten. Ik geloof wel dat goede voornemens als collectieve actie iets magisch kunnen hebben, maar mijn punt is dat je iedere dag kan beginnen met het nieuwe jaar. Op het nieuwe jaar wachten is hetzelfde als naar de politiek wijzen en zeggen dat zij het voor je moeten oplossen. Je schuift het voor je uit.”

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam