Ga naar de inhoud

Focus niet op de brandstichters, maar op de veerkracht van Rotterdammers

Het schijnt aangestoken te zijn en er schijnen schuldigen te zijn. Maar veel belangrijker is wat de Rotterdamse samenleving liet zien als reactie op de brand in Plaswijckpark, stelt René Segers-Hoogendoorn. 

versbeton_opinierubriek-04
beeld: Michael van Kekem

Afgrijselijke taferelen van rellen ontsierden deze eerste week van de Nederlandse avondklok, die werd ingesteld in onze gezamenlijke strijd tegen een pandemie.

Sociale en mainstream media stroomden direct vol met reacties van afkeuring. Terecht, en gelukkig! Opstand, rellen, plunderen is een beeld dat we vooral kennen van ver weg. Maar zo blijkt maar weer dat we niet alleen een keurig kabbelend landje zijn dat zich kan verschansen achter de dijken. De wereld is ook hier. Wij zijn ook de wereld.

Maar de reacties van afkeuring werden ook al snel polariserende reacties van afkeuring. Landelijke politiek leiders vlogen elkaar direct verbaal in de haren. De een zou stigmatiseren, de ander zou relativeren een derde zou polariseren. De pot verwijt de ketel… Enige mate van bedachtzaamheid en reflectie zou hier op z’n plaats zijn geweest. Want zijn wij niet zelf de maatschappij? En heeft de politiek niet bij uitstek  zelf een heel forse verantwoordelijkheid als het gaat om tanende verbondenheid en gezamenlijke verantwoordelijkheid in onze maatschappij?

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam