Ga naar de inhoud

Geef wijknetwerken de kans om welzijnstaken zelf te doen

In de nieuwe strategie voor Welzijnswerk die de raad op 28 januari bespreekt, gaan de aanbestedingen weer vooral naar grote partijen als WMO-radar. Daarin mist Rotterdam een kans, stelt Bram Dingemanse van Welzijnscoalitie Delfshaven. “Delfshaven en Middelland laten zien wat het oplevert als wijken dit werk zelf oppakken.”  

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

In elke wijk een ‘Huis van de wijk’! In 2015 werd het Nieuw Rotterdams Welzijn door wethouder Hugo de Jonge in Rotterdam uitgerold: elke wijk van meer dan 10.000 inwoners kreeg een Huis van de wijk. Meestal was dat een centraal pand dat al in gemeentebeheer was. Het werd gerund door de welzijnspartij die in dat gebied de gemeentelijke aanbesteding voor de het welzijnswerk had gewonnen. 

Ontmoeting tussen bewoners stimuleren. Sociale programmering verzorgen. Eenvoudige dienstverlening leveren. Steun voor vrijwilligers en ruimte om te huren door bewoners. Het Huis van de wijk moest de sociale cohesie in de buurt en de persoonlijke ontwikkeling van bewoners een boost gaan geven. Is dat gelukt? Goeie vraag.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam