Ga naar de inhoud

Hoe Rotterdam met de Schiecentrale de creatieven naar Delfshaven trok — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Al in de jaren negentig ging de gemeente aan de slag met de Schiecentrale: de leegstaande energiecentrale moest een creatieve spil worden in de ontwikkeling van het nieuwe Lloydkwartier. In dit eerste deel van een drieluik over creatieve broedplaatsen in Delfshaven bekijkt Ferrie Weeda hoe dit gemeentebeleid in elkaar stak. “We wilden tegendraads denken”. 

frame_1203
beeld: OPEN Rotterdam

In de tijd dat Aldo van Kleef werkte bij het gemeentelijke Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR), was het nog een andere stad: “Rotterdam stond in de jaren negentig bovenaan de verkeerde lijstjes. De economische basis van de stad was heel kwetsbaar, het was alleen de haven. De stad had een slechte reputatie: prostitutie, criminaliteit, drugsverslaafden…Dat gold zeker voor de omgeving van de Schiehaven en de Müllerpier.”

In 1990 kwam de oude elektriciteitscentrale aan de Schiehaven leeg te staan. De gemeente greep z’n kans. Deze Schiecentrale moest de spil in de ontwikkeling van het nieuwe Lloydkwartier worden, als creatief cluster voor de audiovisuele industrie. Als gemeentelijk ontwikkelaar was Van Kleef verantwoordelijk voor zowel het creatieve proces als de uitvoering: “We wilden contrair denken – het was makkelijk gedacht om die centrale te slopen en daar gewoon woningen neer te zetten. Maar we wilden de gezichtsbepalende oude gebouwen laten staan.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Deze Keulse wijk was vroeger een luchthaven – wat kan Rotterdam daarvan leren?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Rotterdam is niet de enige stad waar een felle discussie woedt over het bestaansrecht van de luchthaven. In Keulen bouwden ze hun vliegveld om. Daar wordt nu gewerkt, gewoond, gegeten en gedronken. Dat is niet alleen de verdienste van de stad zelf. Wat hebben de bank, Ikea en Schumacher’s Formule 1-wagens hiermee te maken? En wat kan Rotterdam ervan leren?

  • “Er zat een slapende cultheld in hem” – architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout over Carel Weeber

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Historicus Wouter Vanstiphout schreef een biografie over architect Carel Weeber, die 2 februari overleed. Hij ontdekte talloze kwaliteiten in zijn woongebouwen, zoals de Peperklip en Pompenburg. Het zijn “gebouwen die men nu niet meer maakt”, en die we daarom moeten koesteren.

  • Met de renovatie van de Ungerpleinflat schieten de meeste Rotterdammers niks op

    • Architectuurkritiek

    Rond de jaarwisseling kwamen er weer 49 woningen bij in Rotterdam: hoera! Elk nieuw woongebouw haalt immers beetje bij beetje de druk van de woningmarkt. Als het aanbod tenminste ook aansluit op de vraag. Hoe zit dat bij deze 49 woningen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Conny Janssen Danst op locatie met NEXT #2 in de Grote of Sint Janskerk Dynamische pop-up dansvoorstelling van Dalton Jansen ter ere van het jubileum.

    Venue: Grote of Sint Janskerk
    Datum:
  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Tijd en Hoop

    • Evenement

    Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen gaat samen met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Turkse ud speler Mehmet Polat op zoek naar hoopvolle klanken en woorden.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Als geen ander weet jij dat eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam groot is en je vindt het belangrijk om hier iets aan te doen. Jij wilt daar met ons het verschil in maken en vrijwilligers motiveren om zich in te zetten voor een ander. Dan ben jij wellicht de consulent die wij zoeken!

  • Voor het ruimtelijk ontwerp van Roodkapje’s anarchief, een tentoonstellings- en verzamelruimte voor anarchivale experimenten, is Roodkapje met een Open Call op zoek naar een ontwerper/designer/kunstenaar.

  • Stichting Wijkcollectie is een jonge Rotterdamse stichting gericht op het doen van culturele interventies in wijken om leefbaarheid en veerkracht te bevorderen. Voor onze Raad van Toezicht zijn we op zoek naar een nieuw lid met een juridisch en/of financiële achtergrond.

  • Bekijk alle vacatures