Ga naar de inhoud

Rotterdam als proeftuin: wat gebeurt er eigenlijk in al die labs? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In Rotterdam zijn er op dit moment dertien initiatieven die zich ‘stadslab’ noemen. De term is in de mode, maar wat zo’n lab precies oplevert is niet altijd even duidelijk. “Een lab biedt de mogelijkheid om iets uit te proberen zonder het succesvol hoeft te zijn. Mislukken mag.”

Vers Beton – Daan Timmer – Onderwijsvernieuwing – 2020
beeld: Daan Timmer

Wie een tijdje niet in de Hoogstraat was geweest, herkende de straat afgelopen zomer bijna niet meer terug. De straat is autovrij, parkeerplekken zijn omgetoverd tot picknickplekken en overal staan plantenbakken die de straat opfleuren. Het lijkt alsof de straat een opfrisbeurt heeft gehad, bedoeld om wat extra gezelligheid en terrasruimte te creëren voor de coronazomer. Maar zonder dat je het doorhebt, begeef je je in de Hoogstraat in een heus stadslab, waarin geëxperimenteerd wordt om de buurt veiliger, groener en duurzamer te maken. 

Stadslabs zijn een modieus verschijnsel – in de afgelopen jaren schoten ze als paddestoelen uit de grond. Toch is niet altijd meteen duidelijk wat zo’n stadslab nou precies is, en wat voor impact het heeft op de stad.

Oorspronkelijk komt het lab uit de medische wereld. In living labs ontwerpen verschillende partners oplossingen voor een zorgprobleem, die vervolgens in een levensechte setting worden getest. Volgens het Rathenau Instituut zijn er in Rotterdam dertien initiatieven die zichzelf living lab noemen. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het Weense woonmodel: “Wonen als de rijken, voor iedereen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  “De Nederlandse ziekte.” Zo noemen ze in Wenen problematisch woonbeleid. Vergeleken met de blakende sociale huursector in de Oostenrijkse hoofdstad, is ons woonbeleid op sterven na dood. In Wenen wil iedereen een sociale huurwoning. “We willen hier nooit meer weg.”

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam