Ga naar de inhoud

Rotterdam als proeftuin: wat gebeurt er eigenlijk in al die labs? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In Rotterdam zijn er op dit moment dertien initiatieven die zich ‘stadslab’ noemen. De term is in de mode, maar wat zo’n lab precies oplevert is niet altijd even duidelijk. “Een lab biedt de mogelijkheid om iets uit te proberen zonder het succesvol hoeft te zijn. Mislukken mag.”

Vers Beton – Daan Timmer – Onderwijsvernieuwing – 2020
beeld: Daan Timmer

Wie een tijdje niet in de Hoogstraat was geweest, herkende de straat afgelopen zomer bijna niet meer terug. De straat is autovrij, parkeerplekken zijn omgetoverd tot picknickplekken en overal staan plantenbakken die de straat opfleuren. Het lijkt alsof de straat een opfrisbeurt heeft gehad, bedoeld om wat extra gezelligheid en terrasruimte te creëren voor de coronazomer. Maar zonder dat je het doorhebt, begeef je je in de Hoogstraat in een heus stadslab, waarin geëxperimenteerd wordt om de buurt veiliger, groener en duurzamer te maken. 

Stadslabs zijn een modieus verschijnsel – in de afgelopen jaren schoten ze als paddestoelen uit de grond. Toch is niet altijd meteen duidelijk wat zo’n stadslab nou precies is, en wat voor impact het heeft op de stad.

Oorspronkelijk komt het lab uit de medische wereld. In living labs ontwerpen verschillende partners oplossingen voor een zorgprobleem, die vervolgens in een levensechte setting worden getest. Volgens het Rathenau Instituut zijn er in Rotterdam dertien initiatieven die zichzelf living lab noemen. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures