Ga naar de inhoud

Rotterdam sloopt wat het moet behouden en houdt wat het moet slopen

In Rotterdam is een stil drama gaande. Onder het mom van verduurzaming en kostenbesparing worden fraaie vooroorlogse panden gesloopt, terwijl lelijke naoorlogse flats worden gerenoveerd. Draai dat eens om, schrijft journalist Servaas van der Laan.

versbeton_opinierubriek-03
beeld: Michael van Kekem

Wie een tijdje geleden per ongeluk de Rotterdamse Bloklandstraat inreed, keek verbaasd op. Temidden van slooppuin stond daar een eenzaam huis fier overeind: een typisch Rotterdams pand uit het begin van de twintigste eeuw, met fraaie geveldecoraties die kenmerkend zijn voor die tijd. Het huis behoort toe aan de familie Euwe die daar, nomen est omen, al ruim een eeuw woont. Het pand zou worden gesloopt, want woningcorporatie Woonstad, die de omliggende panden in bezit heeft, vond renovatie te duur. Maar de familie Euwe bedankte voor het opkoopbod, en zo bleef hun huis als enige over. 

Al één reactie — discussieer mee!

  • Servaas slaat de spijker op zijn kop. Wat ik nog mis is de optie die op de Rochussenstraat prima is uitgepakt: als je echt zo graag wilt slopen, laat dan in ieder geval de voorgevel staan. Bouw gewoon het nieuwe pand achter de façade.

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam