Ga naar de inhoud

Sereh Mandias: “In Rotterdam heerst een voorkeur voor gebouwen die direct visueel spektakel bieden”

Architect en onderzoeker Sereh Mandias organiseert met De Dépendance openbare gesprekken over architectuur in Rotterdam. Teun van den Ende sprak haar over het belang van debat en de staat van de Rotterdamse bouwkunst.  “Niet ieder gebouw hoeft een icoon te zijn.”


Portret_Sereh_Mandias_Fotograaf_FleurBeerthuis-5

beeld: Fleur Beerthuis

Tijdens haar architectuurstudie in Delft wilde Sereh Mandias niet alleen leren hoe er wordt gebouwd – ze had ook de behoefte om na te denken over wat er allemaal gebouwd wordt, en waarom. Vandaar dat ze ook filosofie ging studeren, aan de Erasmus Universiteit. Voor Vers Beton schreef ze daarna jarenlang over stedelijke ontwikkeling in Rotterdam. Tegenwoordig geeft ze ontwerples aan architectuurstudenten in Delft en is ze een van de drijvende krachten achter debatcentrum De Dépendance, dat vanaf dit 2021 onder het Rotterdamse cultuurplan valt. De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) denkt dat “de instelling de potentie heeft uit te groeien tot een belangrijk podium in Rotterdam”. Ik sprak haar over de vraag waarom een publiek debat over architectuur belangrijk is, en over de toekomst van bouwen in Rotterdam. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures