Ga naar de inhoud

Bekijk nu de eerste aflevering van Studio Stadmaken over de stad in coronatijd — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Harde Stad, deel één van het tweeluik over de stad in coronatijd, gaat over het gebruik en het inrichten van een stad onder invloed van een pandemie. Presentator Hasna El Maroudi en tafelheer Mathis J. Bout spreken met drie experts over eigenaarschap en regulering in de publieke ruimte.

“Uiteindelijk zijn we allemaal mensen, we hebben allemaal diezelfde behoefte aan ontmoeting”, vertelt Jorn Wemmenhove. Hij is aanjager van de inclusieve stad en zette afgelopen zomer met een aantal andere partijen De Vakantiestraat op: een initiatief dat bewoners de mogelijkheid geeft een vakantiegevoel te creëren in hun eigen straat door spel en plezier een plek toe te kennen in het publieke domein.

Jiska Engelbert, media – en communicatie-onderzoeker, bestudeerde de app SpotR; door de gemeente Rotterdam in de markt gezet als een druktemeter. Maar, zegt Jiska Engelbert, “mensen willen de stad en de publieke ruimte niet alleen gebruiken op basis van de acht categorieën die de app noemt.” De app adviseert je niet alleen waar wel of niet naar toe te gaan op basis van de beschikbare ruimte, maar meldt ook onder welke voorwaarden je ergens tijd kan doorbrengen.

Fotograaf Willem de Kam en jongerenwerker Randy Evora tonen ons de stad door hun blik: OPEN Rotterdam zoekt naar een antwoord op de vraag waar Rotterdammers behoefte aan hebben nu goed als alles gesloten is. Willem: “Deze rare tijd zorgt er eigenlijk voor dat mensen andere behoeften krijgen wat betreft buitenruimte en wat die voor hen zou moeten zijn.”

Harm Timmermans licht in deze uitzending de coronaproof minimarkt toe; een idee uit de koker van zijn architectenbureau Shift Architecture. “Wij hebben een markt ontwikkeld waar geen dwingende route is, maar wij hebben juist een oversized markt gemaakt, waardoor je altijd afstand kan houden en waarbij je die dwingende route totaal niet nodig hebt. ”

OPEN Rotterdam beeld: www.youtube.com

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Ingezonden brief

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De column van Daphne Bakker afgelopen week deed wat stof opwaaien. Zo ontving de redactie een brief van Wouter Vanstiphout en Michelle Provoost van de Independent School for the City waarin zij reageren op het stuk van Bakker.

 • Een boek uitgeven over de architect van het gebouw dat je gaat slopen, heet in het Surinaams ‘dikatie’

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Daphne Bakker vraagt zich vertwijfeld af hoe het kan dat Nanne de Ru, sloper van Pompenburg, ook de uitgever is van een boek over de architect van het gebouw: Carel Weeber. Tijdens de boekpresentatie raakt ze verward: er wordt gefluisterd dat de sloop van Pompenburg niet doorgaat.

 • Ruim 460.000 Rotterdammers wonen in huizen met risico op oververhitting

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Huizen die hun hitte niet kwijt kunnen vormen een risico voor de gezondheid. Volgens de huidige bouweisen zouden deze woningen niet meer gebouwd mogen worden. Toch woont maar liefst 70% van de Rotterdammers in zo’n huis, waaronder bijna 70.000 ouderen voor wie hitte extra gevaarlijk is, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Investico.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures