Ga naar de inhoud

Bekijk nu de eerste aflevering van Studio Stadmaken over de stad in coronatijd — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Harde Stad, deel één van het tweeluik over de stad in coronatijd, gaat over het gebruik en het inrichten van een stad onder invloed van een pandemie. Presentator Hasna El Maroudi en tafelheer Mathis J. Bout spreken met drie experts over eigenaarschap en regulering in de publieke ruimte.

“Uiteindelijk zijn we allemaal mensen, we hebben allemaal diezelfde behoefte aan ontmoeting”, vertelt Jorn Wemmenhove. Hij is aanjager van de inclusieve stad en zette afgelopen zomer met een aantal andere partijen De Vakantiestraat op: een initiatief dat bewoners de mogelijkheid geeft een vakantiegevoel te creëren in hun eigen straat door spel en plezier een plek toe te kennen in het publieke domein.

Jiska Engelbert, media – en communicatie-onderzoeker, bestudeerde de app SpotR; door de gemeente Rotterdam in de markt gezet als een druktemeter. Maar, zegt Jiska Engelbert, “mensen willen de stad en de publieke ruimte niet alleen gebruiken op basis van de acht categorieën die de app noemt.” De app adviseert je niet alleen waar wel of niet naar toe te gaan op basis van de beschikbare ruimte, maar meldt ook onder welke voorwaarden je ergens tijd kan doorbrengen.

Fotograaf Willem de Kam en jongerenwerker Randy Evora tonen ons de stad door hun blik: OPEN Rotterdam zoekt naar een antwoord op de vraag waar Rotterdammers behoefte aan hebben nu goed als alles gesloten is. Willem: “Deze rare tijd zorgt er eigenlijk voor dat mensen andere behoeften krijgen wat betreft buitenruimte en wat die voor hen zou moeten zijn.”

Harm Timmermans licht in deze uitzending de coronaproof minimarkt toe; een idee uit de koker van zijn architectenbureau Shift Architecture. “Wij hebben een markt ontwikkeld waar geen dwingende route is, maar wij hebben juist een oversized markt gemaakt, waardoor je altijd afstand kan houden en waarbij je die dwingende route totaal niet nodig hebt. ”

OPEN Rotterdam beeld: www.youtube.com

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures