Ga naar de inhoud

Bekijk nu de eerste aflevering van Studio Stadmaken over de stad in coronatijd — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Harde Stad, deel één van het tweeluik over de stad in coronatijd, gaat over het gebruik en het inrichten van een stad onder invloed van een pandemie. Presentator Hasna El Maroudi en tafelheer Mathis J. Bout spreken met drie experts over eigenaarschap en regulering in de publieke ruimte.

“Uiteindelijk zijn we allemaal mensen, we hebben allemaal diezelfde behoefte aan ontmoeting”, vertelt Jorn Wemmenhove. Hij is aanjager van de inclusieve stad en zette afgelopen zomer met een aantal andere partijen De Vakantiestraat op: een initiatief dat bewoners de mogelijkheid geeft een vakantiegevoel te creëren in hun eigen straat door spel en plezier een plek toe te kennen in het publieke domein.

Jiska Engelbert, media – en communicatie-onderzoeker, bestudeerde de app SpotR; door de gemeente Rotterdam in de markt gezet als een druktemeter. Maar, zegt Jiska Engelbert, “mensen willen de stad en de publieke ruimte niet alleen gebruiken op basis van de acht categorieën die de app noemt.” De app adviseert je niet alleen waar wel of niet naar toe te gaan op basis van de beschikbare ruimte, maar meldt ook onder welke voorwaarden je ergens tijd kan doorbrengen.

Fotograaf Willem de Kam en jongerenwerker Randy Evora tonen ons de stad door hun blik: OPEN Rotterdam zoekt naar een antwoord op de vraag waar Rotterdammers behoefte aan hebben nu goed als alles gesloten is. Willem: “Deze rare tijd zorgt er eigenlijk voor dat mensen andere behoeften krijgen wat betreft buitenruimte en wat die voor hen zou moeten zijn.”

Harm Timmermans licht in deze uitzending de coronaproof minimarkt toe; een idee uit de koker van zijn architectenbureau Shift Architecture. “Wij hebben een markt ontwikkeld waar geen dwingende route is, maar wij hebben juist een oversized markt gemaakt, waardoor je altijd afstand kan houden en waarbij je die dwingende route totaal niet nodig hebt. ”

OPEN Rotterdam beeld: www.youtube.com

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Deze Keulse wijk was vroeger een luchthaven – wat kan Rotterdam daarvan leren?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Rotterdam is niet de enige stad waar een felle discussie woedt over het bestaansrecht van de luchthaven. In Keulen bouwden ze hun vliegveld om. Daar wordt nu gewerkt, gewoond, gegeten en gedronken. Dat is niet alleen de verdienste van de stad zelf. Wat hebben de bank, Ikea en Schumacher’s Formule 1-wagens hiermee te maken? En wat kan Rotterdam ervan leren?

  • “Er zat een slapende cultheld in hem” – architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout over Carel Weeber

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Historicus Wouter Vanstiphout schreef een biografie over architect Carel Weeber, die 2 februari overleed. Hij ontdekte talloze kwaliteiten in zijn woongebouwen, zoals de Peperklip en Pompenburg. Het zijn “gebouwen die men nu niet meer maakt”, en die we daarom moeten koesteren.

  • Met de renovatie van de Ungerpleinflat schieten de meeste Rotterdammers niks op

    • Architectuurkritiek

    Rond de jaarwisseling kwamen er weer 49 woningen bij in Rotterdam: hoera! Elk nieuw woongebouw haalt immers beetje bij beetje de druk van de woningmarkt. Als het aanbod tenminste ook aansluit op de vraag. Hoe zit dat bij deze 49 woningen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam